Extra uitstoot stikstof biomassacentrale zint PvdD niet

Foto: Wikimedia / Böhringer Friedrich

De Partij voor de Dieren wil met het college in gesprek over haar instemming met de vraag van Bio Forte om extra stikstof te mogen uitstoten via de biomassacentale aan de Pascalstraat in Zaandam. Daar moet de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord nog over oordelen, maar het college heeft er op voorhand geen bezwaar tegen. De PvdD wel.

Bio Forte wil de warmteproductie opvoeren, maar dat gaat niet met de uitstootlimiet in de huidige vergunning. Het bedrijf heeft daarom een ruilhandeltje bedacht en wil de stikstofuitstoot overnemen die bspaard wordt door duurzaamheidsmaatregelen op het sportpark Hoornseveld. Volgens het college is daarmee geen sprake van een verslechtering voor beschermde natuur, omdat er per saldo geen hogere stikstofuitstoot komt dan nu het geval is. Er komt echter ook geen verlaging, en dat is nu juist wat de overbelaste natuurgebieden rond Zaanstad nodig hebben, constateert fractievoorzitter Melchior Mattens. ‘Zo ook het Oostzanerveld, waar de verlaging van de stikstofuitstoot van sportpark Hoornseveld een positieve impact op zou kunnen hebben.’

Warmtevraag verminderen

Mattens vindt daarom dat het wel degelijk slecht is voor de natuur om de vrijgevallen depositieruimte opnieuw te verstrekken, omdat het om een papieren exercitie gaat. Het is verstandiger om maatregelen te treffen zodat de uitstoot van Bio Forte omlaag gaat, bijvoorbeeld door de warmtevraag te verminderen door in te zetten op isolatie van de woningen die gebruikmaken het warmtenet in Zaandam Oost, houdt hij het college morgenavond tijdens het mondelinge vragenuurtje voor.

https://twitter.com/PatrickAJansen/status/1513409740033900544

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen