Bio Forte wil meer stikstofruimte voor biomassacentrale

Foto: Buro Blauw

Verslechtering van de natuur is voor de gemeente ‘een belangrijk aandachtspunt,’ verbetering niet: het college heeft er geen bezwaar tegen dat Bio Forte vrijvallende stikstofruimte op sportpark Hoornseveld gaat inzetten om de capaciteit van de biomassacentrale aan de Pascalstraat op te voeren. Daar gaat overigens namens de provincie de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord over.

De biomassacentrale die het warmtenet in Zaandam Oost voedt draait momenteel op slechts zo’n 70 procent van de capaciteit, omdat de natuurvergunning sinds de vernietigende uitspraak van de Raad van State over de Programmatische Aanpak Stikstof in mei 2019 geen hogere stikstofuitstoot toelaat. Bio Forte gaat dus vragen om een aanpassing van de vergunning en wil daar vrijkomende ruimte voor gebruiken. ‘Al jaren stoten we in Nederland te veel stikstof uit, waardoor brandnetels en grassen de natuur overwoekeren en kwetsbare soorten verdwijnen,’ stelt het college in de brief waarmee de raad wordt geïnformeerd over haar standpunt in deze. In Zaanstad blijven we dat dus ook doen.

Gevolgen gebruikers

Nu de woningproductie toeneemt en er steeds meer woningen worden aangesloten op het warmtenet wordt het problematisch dat de capaciteit van de biomassacentrale niet volledig benut kan worden: het aandeel duurzame warmte in het netwerk zal daardoor afnemen, ‘wat mogelijk financiële gevolgen heeft voor de eindgebruikers in het netwerk, de bewoners’. Ook wordt het hierdoor moeilijker en duurder voor de ontwikkelaar van woonwijk Oostzijderpark om aan de wettelijke Beng-normen te voldoen. ‘Door verruiming van de natuurvergunning van Bio Forte kan de biomassacentrale de capaciteit benutten waarop deze is ontworpen en wordt het aandeel duurzame warmte in het netwerk vergroot tot het beoogde niveau ten tijde van de oprichting,’ schrijft het college.

Nu op sportpark Hoornseveld de installaties van de clubgebouwen worden verduurzaamd en het toekomstige zwembad aansluit op het warmtenet, is daar stikstofruimte te halen. Zaanstad heeft onderzocht of de gemeente zelf baat kan hebben bij de vrijvallende stikstofruimte voor bijvoorbeeld woningbouw en busbrug De Binding, maar dit bleek niet het geval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen