Economie in de regio groeide vijf procent in 2021

Foto: Max Pixel

De regio Haarlemmermeer met daarin onder meer Schiphol vertoonde de sterkst groeiende de economie in 2021, met ongeveer negen procent. De Zaanstreek deed het met een plus van vijf procent ook niet slecht, volgens de laatste cijfers van het CBS.

Vorige week maakte het statistiekbureau al bekend dat de landelijke groei vorig jaar 4,8 procent is was. De economie in Zaanstreek – Waterland was vorig jaar drie procent groter dan voor de coronacrisis, waar die ondanks het herstel in Haarlemmermeer nog twaalf procent kleiner was dan in 2019 na een krimp van achttien procent in 2020. In Zuidoost Noord-Brabant is de economie inmiddels vijf procent groter dan voor de crisis, na een boost van circa acht procent in 2021. Dat laatste groeipercentage werd ook in de IJmond behaald.

Alleen in Haarlemmermeer, Amsterdam en een groot deel van de provincie Groningen was de economie kleiner dan in 2019. In Amsterdam was dat twee procent, mede door het grote aandeel van de horeca in de lokale economie. Deze bedrijfstak is vanwege de lockdowns nog ver verwijderd van het niveau van 2019. In Groningen bedroeg het verschil vier procent, vooral door de vermindering van de gaswinning.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen