Petitie voor verbreken contacten gemeenten en Gazprom

Foto: Wikimedia

Een petitie die gemeenten oproept te stoppen met het afnemen van gas bij het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft in één dag ruim 40.000 handtekeningen behaald en dit worden er snel meer. Meer dan 100 gemeenten krijgen gas van Gazprom, bleek vorig jaar uit onderzoek van Follow the Money. Zaanstad zit daar niet bij.

Na de inval van Rusland in Oekraïne startte onder anderen Marjan Minnesma, directeur van het in Zaandam gevestigde Urgenda – bekend van de klimaatzaak – de petitie via Change.org. Dat is nogal een ommezwaai vergeleken met enkele jaren geleden, toen de Zaandijkse Ires Tania nog uit haar dak ging van plezier toen ze was geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen op het Football For Friendship Forum, een maatschappelijk project voor jongeren van het gasbedrijf. Daarbij stond ‘de bevordering van tolerantie en respect voor andere culturen en nationaliteiten’ via het jeugdvoetbal voorop.

Waterschappen

Nu zit ook Gazprom in het verdachtenbankje. Zaanstad ontving ten tijde van het onderzoek gas af van Eneco Zakelijk en inmiddels van WeSpark en HVC en hoeft dus niet bij zichzelf te rade te gaan en dat scheelt, want de mogelijkheden voor het tussentijds openbreken van een contract zijn zeer beperkt, zei een woordvoerder van de gemeente Nijmegen. Ook Utrecht maakt gebruik van de diensten van de Russische gigant. Een woordvoerder stelde te onderzoeken wat de opties zijn als de gemeente van Gazprom af wil. In Den Haag is er nog geen sprake van het actief kijken naar het openbreken van het contract. Eerder vandaag werd al bekend dat ruim de helft van de waterschappen een contract bij Gazprom heeft. De schappen zijn druk op zoek naar alternatieven en hebben advies gevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen