De nieuwe uitvaartrituelen, welke zijn dat?

Foto: Memoriam Uitvaart

ADVERTORIAL Onze opvattingen, gewoontes en gebruiken zijn aan het veranderen. Natuurlijk heeft dit te maken met de verschillende culturen in ons land en ook de individualisering speelt mee. Al die veranderingen in onze maatschappij maken dat we anders omgaan met stervensbegeleiding, afscheid nemen en sterven.

Op dit moment vinden veel mensen het heel belangrijk om het afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn vaak terug te zien in de (lokale) media. De uitvaartbranche speelt hierin ook een grote rol. Die is op de hoogte van de vele mogelijkheden en denkt graag met de naasten mee. Dit alles om een afscheidsdienst of uitvaart een afspiegeling te laten zijn van het leven van de overledene.

Wat is een ritueel?

Een ritueel is ‘een geheel van symbolen en bijbehorende handelingen die bij een speciale gelegenheid een bepaalde betekenis hebben’ (Wikipedia).

De rituelen rondom een uitvaart zijn aan het veranderen. Naast de gebruikelijke en bekende gebruiken (kaarsen rondom de kist, kleinkinderen die de kaarsen aansteken) en de kerkelijke rituelen, worden er manieren bedacht en gebruikt om het leven van de overledene te eren. Deze nieuwe rituelen worden zowel tijdens de officiële uitvaart gebruikt als ook na het afscheid.

Voorbeelden van rituelen tijdens de uitvaart *:

  • Bij steeds meer afscheidsvieringen worden toespraken, foto’s en films gebruikt. Op deze wijze worden herinneringen opgehaald in de vorm van anekdotes en beelden en er wordt muziek gedraaid die de overledene typeerde;
  • Kaarsen worden aangestoken;
  • Touwen of linten worden doorgeknipt;
  • Bloemen en bloemstukken die voor de plechtigheid worden gestuurd, of bloemen die de aanwezigen meenemen bij het afscheid.

Voorbeelden van rituelen na het afscheid *:

  • Proosten op het leven van de overledene;
  • Er worden boeketjes gemaakt uit alle bloemstukken voor de achterblijvende familieleden;
  • Op een speciale plek in huis wordt een herdenkingsplaats ingericht met kaarsen en een foto;
  • Er wordt een herinneringsboom geplant;
  • Er wordt Iets gezocht wat van de overledene was om bij je te dragen.

* Dit zijn slechts voorbeelden, er zijn ondenkbaar veel mogelijkheden.

Samenvattend:

Rituelen maken het afscheid persoonlijker en vaak ook intiemer. Dit komt doordat de familie bedenkt welk ritueel past bij het leven van de overledene. En ook daarbij is veel mogelijk. Een goede uitvaartbegeleider denkt met u mee, om zo het afscheid meer persoonlijk te maken. Andrea de Groot van Memoriam Uitvaart geeft er graag nadere uitleg over.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen