Zorgen over herkomst hout voor biomassacentrale

Foto: Flickr / Rui Ornelas

Democratisch Zaanstad maakt zich zorgen over het hout dan wordt verstookt in de biomassacentrale van Bio Forte aan de Pascalstraat in Zaandam, nu is gebleken dat de centrale van afval- en energiebedrijf AEB in Amsterdam hout van verder weg moet halen dan was afgesproken vanwege schaarste op de markt. Speelt dit ook hier?

Bio Forte heeft biomassaleverancier Den Ouden gecontracteerd om gedurende de twaalf jaar die het project duurt houtsnippers te leveren die gegarandeerd uit de regio komen, dat wil zeggen van hooguit 150 kilometer buiten Zaanstad. DZ wil nu inzage in het inkoopcontract dat is gesloten tussen Biofore en Den Ouden en wil weten of het college de garantie kan geven dat er nu en in de toekomst geen hout wordt verbrand dat van buiten de regio komt. Dat er geen hout wordt geïmporteerd voor de Zaandamse centrale maar dat daar alleen ‘overbodig’ Nederlands snoeiafval wordt gebruikt is door het Zaanse college en de raadsfracties die de centrale steunen steeds naar voren geschoven als hét argument om deze te zien als een tijdelijke oplossing richting écht duurzame energie.

 

Wethouder Wessel Breunesse liet via Twitter op 5 januari als reactie op een opmerking over het verkiezingsprogramma van ‘zijn’ GroenLinks weten dat ‘Zaanse warmtenetten gebruikmaken van schone bronnen (geothermie, aquathermie, lucht- en bodemwarmte of groene stroom)’. Dat is DZ in het verkeerde keeelgat geschoten: in de informatie van de gemeente en op de website van Warmtenetwerk Zaanstad wordt niets gemeld over alternatieve schone bronnen.

Aanvoer

De partij is er evenmin content mee dat de aanvoer van hout niet zoals afgesproken beperkt wordt tot één vrachtwagen per dag. In overleg met het Pascal College was afgesproken dat deze voor schooltijd aan zou komen, maar volgens schriftelijke vragen van DZ komt het ‘regelmatig’ voor dat de aanvoer van hout toch tijdens schooltijd plaatsvindt, ‘wat al tot gevaarlijke situaties heeft geleid’.

Bio Forte moest de biomassacentrale in Zaandam in december vorig jaar tijdelijk stilleggen, omdat de jaarlijks toegestane uitstoot van ammoniak eerder werd bereikt dan werd verwacht. Democratisch Zaanstad vraagt ook wat de verwachtingen wat dat betreft voor dit jaar en de komende jaren zijn, als er nog meer aansluitingen op het warmtenet gerealiseerd worden.

https://twitter.com/MarcMabelis/status/1492087813826822148

Ook de Partij voor Ouderen en Veiligheid heeft vragen voor Breunesse. Die wil weten hoeveel ton snoeihout er daadwerkelijk wordt verbrand in de biomassacentrale in Zaandam en hoeveel ander hout. De POV is verder benieuwd hoeveel ammoniak daarbij vrijkomt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen