ZMC duurzamer met herbruikbare mutsen in operatiekamer

Foto: Zaans Medisch Centrum

Het Zaans Medisch Centrum is als tweede Nederlandse ziekenhuis een pilot gestart met herbruikbare mutsen voor de operatiekamer. Wanneer de proef slaagt kan er met iets meer dan 100 OK-mutsen per jaar worden volstaan, tegen eerder zo’n 20.000 disposable mutsen.

‘Met 60 procent minder CO2-uitstoot is het ZMC dan weer een beetje duurzamer en wordt de afvalberg verkleind,’ laat het ziekenhuis weten. In ons land wordt zeven procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de zorg en binnen een ziekenhuis heeft de OK daarin een aanzienlijk aandeel. Er worden veel wegwerpmaterialen gebruikt en daarmee wordt er ook veel afval geproduceerd. Daarnaast wordt veel energie gebruikt voor de vereiste luchtbehandeling en als laatste wordt gewerkt met narcosegassen die hetzelfde effect hebben als vervuilende broeikasgassen.

Eindevaluatie volgende maand

Omdat binnen de OK dus veel winst te behalen is op het gebied van duurzaamheid, richtte het Zaanse ziekenhuis een speciaal Green team OK op dat valt onder de duurzaamheidscommissie die ZMC-breed werkt. Tijdens de pilot kunnen de deelnemers kiezen welke muts ze willen dragen – er zijn verschillende maten – en er wordt continu geëvalueerd hoe het nieuwe werken bevalt. In februari volgt een eindevaluatie en wordt besloten over een mogelijk vervolg. De eerste ervaringen zijn volgens het ZMC positief.

Reacties

Cookieinstellingen