Samenwerking drie bedrijven om uitstoot CO2 terug te brengen

Foto: Albert Keijzer

Vollers Holland op HoogTij, cacaoverwerker Cargill en transportbedrijf Albert Keijzer gaan samenwerken om te verduurzamen en de uitstoot van onder meer CO2 terug te dringen bij hun gezamenlijke activiteiten. De Zaandamse transporteur heeft daar al enige ervaring mee.

Vollers heeft in Westzaan drie enorme magazijnen ontwikkeld voor de opslag van cacaobonen die zijn bestemd voor verwerkening door Cargill in Zaandam. Albert Keijzer verzorgt al lange tijd het transport over de weg voor de twee bedrijven, meldt de website van de transporteur. De grondstof hoeft na de nieuwbouw op HoogTij echter niet meer uit de Vollers-vestiging in Amsterdam te komen en bij de bouw ervan is rekening gehouden met minder transportafstand op het terrein zelf. Dat gaat over vele tientallen ritten per week.

Ervaring

Volgens algemeen directeur Rob de Visser van Albert Keijzer heeft zijn bedrijf de afgelopen jaren veel gedaan aan verduurzaming en het terugdringen van de CO2-uitstoot. ‘Toen Vollers en Cargill ons vroegen mee te denken over verduurzaming zijn we aan het rekenen geslagen. We rijden voor Cosun Beet Company ook met trekkers op biogas en de ervaringen zijn goed. Het enige nadeel is het feit dat je vaker moet tanken en dat dit niet overal kan. In het geval van Vollers en Cargill blijft het transport binnen de Zaanstreek en kan er op de route ook getankt worden. Uit berekeningen bleek al gauw dat de besparing op CO2-emissie aanzienlijk is en ook de uitstoot van fijnstof en stikstof wordt fors gereduceerd,’ vertelt hij.

Nieuwe Scania

Albert Keijzer heeft daarvoor nu een nieuwe Scania voorzien van een gasinstallatie in gebruik genomen, met een tankinhoud van 850 liter en een actieradius van circa 400 kilometer. De drie partners willen hiermee ook lokaal een steentje bijdragen aan het beperken van de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof.

Reacties

Cookieinstellingen