Brede samenwerking voor meer zicht op afvalwater bedrijven

Foto: Pixabay / Mabel Amber

De organisaties die zich bezighouden met water hebben de handen ineen geslagen om in het gebied boven het Noordzeekanaal beter zicht te krijgen op indirecte lozingen van bedrijven. Er moeten heldere richtlijnen komen voor bedrijfsafvalwater. Dat leverde eerder bijvoorbeeld problemen op door Olam Cocoa in Koog aan de Zaan.

Indirecte lozingen gaan over afvalwater dat via de riolering bij de rioolwaterzuivering terechtkomt. Op het riool geloosd water wordt gezuiverd, om vervolgens weer geloosd te worden op het oppervlaktewater en dat is weer deels een bron voor de productie van drinkwater. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeenten, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, de provincie, Rijkswaterstaat en de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied, Noord-Holland Noord en IJmond willen dat proces in goede banen leiden.

Zicht op samenstelling

Om in elk stadium van dit proces de juiste kwaliteit te kunnen waarborgen is het essentieel om goed zicht te hebben op de samenstelling van het ingezamelde afvalwater. Lozingen van bedrijven kunnen gevolgen hebben voor het zuiveringsproces en de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater. Vanuit de industrie is er de grootste kans op de lozing van probleemstoffen die bij de rioolwaterzuivering lastig te verwijderen zijn. Er zijn ook stoffen die van invloed zijn op een doelmatige werking van de riolering en de rioolwaterzuivering zelf, zoals vetten die kunnen leiden tot verstoppingen.

Informatie en toezicht

De genoemde partijen gaan nauwer samenwerken om de grip op indirecte lozingen te versterken en bedrijven aan te moedigen ongewenst gedrag te veranderen. Bedrijven weten niet altijd wat er komt kijken bij het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater, aldus het waterschap. ‘Het geven van goede informatie zal naar verwachting helpen, naast uiteraard toezicht en handhaving.’

Volgens Kees Joustra van de provincie loopt Hollands Noorderkwartier met de gezamenlijke aanpak voorop. ‘De provincie heeft inmiddels ruimte gecreĆ«erd om twee extra fte aan te nemen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voor de versterking in de uitvoering van de taken.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen