Vragen over uitstoot ammoniak door Aurora stapelen zich op

Foto: Google / M & M Lensink

De Tweede Kamerleden Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP) willen  van demissionair minister van Landbouw Carola Schouten en haar collega Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat weten of de onthullingen over de verzwegen ammoniakuitstoot van cacaofabriek Aurora in Zaandam kloppen.

De vestiging van Cargill in Het Kalf zou 59 ton ammoniak per jaar hebben kunnen uitstoten zonder dat dit ergens werd geregistreerd en mogelijk zonder de vereiste natuurvergunning. Dat bracht het onderzoeksprogramma Pointer Radio onlangs aan het licht. Het CDA en de SP in Noord-Holland hebben er inmiddels ook al vragen over gesteld aan Gedeputeerde Esther Rommel en in Wormerland wil de PvdA weten hoe het zit met de uitstoot van de twee cacaofabrieken in Wormer.

Vertekend beeld?

Van der Plas vraagt de verantwoordelijke ministers hoe het kan dat grote bronnen van vervuiling niet in beeld zijn en welke acties de overheid nu onderneemt in de richting van het betrokken bedrijf. Bisschop is benieuwd of een te laag ingeschatte ammoniakuitstoot door de industrie ertoe geleid kan hebben dat aan andere bronnen, zoals de landbouw, een te grote rol is toegekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen