Accountant bezorgd over continuïteit Zaans Medisch Centrum

Foto: Google Street View

Er is ernstige onzekerheid over de continuïteit van het Zaans Medisch Centrum, het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda en Amstelland in Amstelveen. Hun accountants wijzen in de controleverklaringen bij de jaarverslagen op ‘een materiële onzekerheid over het doorgaan van de toekomstige bedrijfsvoering,’ meldt Zorgvisie.

‘Als in de controleverklaring zo’n continuïteitsparagraaf is opgenomen, dan is er wel echt iets aan de hand,’ zegt Chris van den Haak van BDO Accountants. Vorig jaar zat alleen het Groningse ziekenhuis ook al in deze situatie. De problemen hangen voor een deel samen met corona, want cijfers van BDO toonden al eerder aan dat kleine en middelgrote ziekenhuizen (het ZMC zit in de laatste categorie) zijn benadeeld door de steunregeling voor ziekenhuizen. Het ziekenhuis leed in 2020 een naar eigen zeggen ‘klein verlies’ van 1,6 miljoen euro. Accountant PwC schrijft dat het ‘mogelijk niet in staat zal zijn alle verplichtingen na te komen’.

Vertrouwen in oplossingen

De besturen van alle drie de ziekenhuizen zijn vol vertrouwen dat de situaties worden opgelost, aldus Zorgvisie. Maar hun accountants lijken daar dus minder van overtuigd. Het ZMC had naast de coronapandemie ook nog af te rekenen met de resistente superbacterie Citrobacter freundii die het maar niet kwijt leek te kunnen raken. Daarover is de afglopen maanden echter niets meer gemeld.

 

 

Reacties