ZMC lijkt multiresistente superbacterie de baas te zijn

Foto: Pixabay

Sinds december vorig zijn er geen nieuwe patiënten met een NDM-besmetting bijgekomen in het Zaans Medisch Centrum, meldt het ziekenhuis. De resistente bacterie Citrobacter freundii die het zeldzame enzym New Delhi–metallo-bèta-lactamase (NDM) bij zich draag was lange tijd een groot probleem in Zaandam.

Het ziekenhuis spreekt nu van ‘een goede situatie’. Het kernteam dat zich bezighield met de bestrijding van de multiresistente superbacterie buigt zich momenteel over een stappenplan voor het afschalen van de maatregelen die zijn genomen om NDM de baas te worden. Dat gebeurt in de komende maanden. Op dit moment blijven alle genomen infectiepreventiemaatregelen nog van kracht. Wat de precieze oorzaak is geweest van de hardnekkinge aanwezigheid van de bacterie is nog steeds niet duidelijk.

Het ZMC schoof de schuld volledig in de schoenen van het Amsterdamse bedrijf Pharmafilter en het daar ontworpen zuiveringssysteem. Die onderneming claimt echter dat het riool van het nieuwe ziekenhuis ‘tal van structurele tekortkomingen‘ kent en daarmee de problemen veroorzaakt. NDM heeft voor zover bekend aan één patiënt het leven gekost.

Reacties

Cookieinstellingen