Studenten MBO en HBO onderzoeken samen ICT bedrijven

Foto: Pxfuel / CC0

Studenten van het Horizon College en Hogeschool InHolland hebben het fieldlab Cyber Security opgericht om de ICT-veiligheid van bedrijven in Zaanstreek – Waterland te onderzoeken en te analyseren. De uitkomsten worden februari volgend jaar gepresenteerd.

De MBO- en HBO-studenten gaan samen onderzoeken of de netwerken van de bedrijven in- en extern voldoende veilig ingericht zijn. Daarnaast maken ze medewerkers van de deelnemende bedrijven bewust van digitale bedreigingen. Zo zijn bedrijven regelmatig slachtoffer van cyberaanvallen waardoor ICT-systemen worden platgelegd. De criminelen eisen dan losgeld om ze weer vrij te geven.

Realistische opdrachten

Met het fieldlab Cyber Security kunnen de studenten realistische opdrachten uitvoeren en een maatschappelijke bijdrage leveren aan de veiligheid van ICT-netwerken. De studenten van de MBO-opleiding ICT Expert System en Devices en de HBO-studenten van Business IT & Management worden hierbij begeleid door het bedrijf Spot ICT. Circa 40 studenten gaan in viertallen – twee MBO’ers en twee HBO’ers – tien MKB-bedrijven onderzoeken.

De studenten en hun begeleiders bij de start van het project. Foto: Suzanne Dubbeldam

 

‘Het is geweldig dat onze studenten deze opdrachten samen met HBO-studenten kunnen uitvoeren,’ laat opleidingsmanager Patrick Colli van het Horizon College weten. Zo wordt de overstap van het MBO naar het HBO vergemakkelijkt. Manager Boudewijn Boelman van de ICT-opleidingen van Hogeschool Inholland noemt het belangrijk dat studenten gedurende de studie zo vaak mogelijk hun nieuw verworven kennis ook toepassen in de praktijk. ‘Je leert dan veel beter hoe iets echt werkt. Bij het samenwerken met studenten van het MBO komt een extra, verrijkende dimensie kijken. Zij leren op andere manieren samen te werken en daarbinnen elkaars kwaliteiten te benutten.

Reacties