Gedogen van Fish & Zo op vaste plek juridisch wespennest

05 nov 2021, 13:53 Bedrijvigheid
screenshot 20211105 135030
Flickr / Gourmandise

Het gedogen van de kar van Fish & Zo op een vaste plek in Saendelft zou ertoe kunnen leiden dat elke aanvraag voor een standplaatsvergunning onderwerp van discussie wordt, omdat ondernemers die het deksel op de neus kregen een beroep zouden doen op het gelijkheidsbeginsel. In dat juridische wespennest wil het college zich niet begeven.

Zaanstad kent op dit moment geen standplaatsenbeleid voor de hele gemeente, maar er wordt wel aan gewerkt. Op 14 oktober nam de raad een motie aan van Democratisch Zaanstad, de VVD en de Partij voor Ouderen en Veiligheid waarin werd gevraagd om Fish & Zo en de mobiele IJssalon De Molen in Krommenie te gedogen tot het nieuwe beleid in werking is getreden. Voor de ijscoman is dat inmiddels te laat: hij heeft de handdoek in de ring gegooid en zijn wagen verkocht.

Elke drie maanden verkassen

De visboer kreeg in het verleden een tijdelijke standplaatsvergunning voor een plekje aan de Gele Ring, maar geen toestemming voor een vaste stek en er is evenmin een vergunning om af te wijken van het bestemmingsplan. Wat dat concreet inhoudt en welke mogelijkheden er nog zijn om Fish & Co tegemoet te komen bespreken de initiatiefnemers van de motie vandaag met het college. De kar staat nu met vergunningen voor steeds drie maanden op wisselende plekken, tot verdriet van de eigenaren.

Gelijke kansen

Gedogen dat de kar ergens 'vast' blijft staan brengt de gemeente echter in een lastig parket: die heeft de plicht om gelijke kansen te bieden onder gelijke omstandigheden. Elke ambulante verkoper moet kunnen meedingen naar een beschikbare plek en niemand mag onevenredig bevooroordeeld worden ten opzichte van concurrenten. 'In het verlengde hiervan kan de precedentwerking die uitgaat van het aannemen van een gedoogconstructie voor viskar Fish & Zo ervoor zorgen dat iedere geweigerde vaste standplaatsvergunning of tijdelijke standplaatsvergunning onderwerp van discussie wordt,' schrijft portefeuillehouder Jan Hamming.