Drie fracties op de bres voor ambulante verkopers vis en ijs

Standplaatsen zoals hier in Krommenie blijven een hot item deze zomer.
Standplaatsen zoals hier in Krommenie blijven een hot item deze zomer.
Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad, de VVD en de POV willen dat de gemeente Fish & Zo bij het winkelcentrum in Saendelft en IJssalon De Molen aan de Heiligeweg in Krommenie gedoogt totdat er voor de hele gemeente beleid voor standplaatsen is vastgesteld. Nu is dat er alleen voor het centrum van Zaandam.

Beide ondernemers dreigen op grond van het geldende ad hoc beleid hun tijdelijke plekje te verliezen en dat willen Juliëtte Rot (DZ), Stephanie Onclin (VVD) en Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid) voorkomen. Er zijn investeringen gedaan die niet terug kunnen worden verdiend en willekeur bij de vergunningverlening dreigt, aldus het trio in een motie die komende maand in de raad behandeld wordt.

Aanvulling

Het college is geen voorstander van vaste standplaatsen omdat de ambulante handel wordt gezien als een aanvulling op het aanbod in stenen winkels, waarbij elke koopman een kans op een plek moet hebben er er bovendien ruimte moet blijven voor seizoensgebonden producten zoals oliebollen. Nieuw beleid is in de maak, maar vanwege de taaiheid van de materie niet één, twee drie te verwachten. Daar moeten de visverkopers en de ijscoman niet de dupe van worden, vinden DZ, de VVD en POV.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen