Service NS morgen tot minimum beperkt wegens staking

Foto: Wikimedia / Fantaglobe11

Servicemedewerkers van NS leggen morgen het werk neer, net als NS-conducteurs op de trein van Amsterdam naar Brussel. Door de staking zullen loketten dicht zijn en zal hulp aan reizigers tot een minimum beperkt worden, zeggen de vakbonden FNV en VVMC.

De servicemedewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. ‘Als we nu niet staken, duurt de overlast voor de reiziger niet één dag, zoals bij deze staking, maar die wordt dan permanent,’ zegt FNV-bestuurder Roos Rahimi. Zo gaat de ticketservicebalie in Zaandam kortere openingstijden krijgen. Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen gaat over de arbeidsvoorwaarden.

Ultimatums verlopen

De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet. Hoeveel medewerkers van het spoorbedrijf precies aan de acties mee gaan doen is nog niet duidelijk. Dat er stakingen zouden komen bij de NS kondigden de bonden vorig week al aan. Toen verliepen meerdere ultimatums met eisen van de bonden.

Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op de eisen van de FNV en de Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere delen van de NS stakingen op te zetten, zoals bij het rijdend personeel.

Reacties