Afvalzorg Bodemservice wint Europese aanbesteding vuilstortbeheer in Flevoland

Het hoofdkwartier van Afvalzorg in Nauerna.
Het hoofdkwartier van Afvalzorg in Nauerna.
Foto: Flickr

Afvalzorg Bodemservice gaat tot 2028 de voormalige vuilstort De Terp aan het Friese Pad in de Noordoostpolder controleren. Het bedrijf uit Assendelft kwam in een Europese aanbesteding als goedkoopste uit de bus.

Afvalzorg beheerde de voormalig stortplaats en tegenwoordige golfbaan de afgelopen jaren ook al. Landelijk is afgesproken dat alle gesloten stortplaatsen in de gaten worden gehouden omdat er door lekkage altijd een kans op verontreiniging van de bodem of het grondwater bestaat. Het beheer kost de provincie Flevoland de komende tien jaar zo’n 280.000 euro.

De vuilstort aan het Fries Pad werd in 2011 officieel gesloten. De provincie is verantwoordelijk voor de eeuwigdurende nazorg. Over De Terp kwam een waterdicht zeil dat daarna is afgedekt met aarde. Daarop werd een golfbaan met negen holes aangelegd en kwam er een fiets- en voetpad overheen tussen Emmeloord en het Kuinderbos.

Afvalzorg gaat de kwaliteit van het grondwater controleren, de sloten rond het terrein maaien en zorgen dat drainagebuizen schoon blijven. Het bedrijf houdt in Flevoland ook de stortplaats aan de Zeeasterweg in Lelystad en de gesloten stortplaats Braambergen bij Almere in de gaten. In totaal heeft het bedrijf er verspreid over het land zo’n 50 in beheer.

Duurzaam beheer

Op Braambergen werd afgelopen mei mei het startschot gegeven voor het experiment met het duurzaam beheren van stortplaatsen. De afvalbranche, provincies, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en wetenschappelijke instituten werken er samen om antwoord te geven op de vraag of het mogelijk is verontreiniging binnen een stortplaats onschadelijk te maken. Het experiment is uniek in de wereld en gaat tien jaar duren. Als het experiment op drie locaties slaagt, levert dat kennis op voor een duurzame toekomst en kan afscheid worden genomen van de nu wettelijk vereiste eeuwigdurende nazorg voor gesloten stortlocaties.

Natuurlijke afbraakprocessen

Duurzaam stortbeheer maakt gebruik van natuurlijke afbraakprocessen. Door geforceerd water en lucht in de stortplaats te brengen, versnelt de afbraak. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat verontreinigingen deels afgebroken en vastgelegd worden in vaste bestanddelen van het afval. De verwachting is dat het een decennium duurt voordat dit proces is afgerond.

De resultaten worden getoetst aan vooraf vastgestelde waarden. Deze zijn ontwikkeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Energieonderzoek Centrum Nederland in Petten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen