Gemeente wil vier ton steken in nieuw bedrijf voor recycling textiel

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad wil zich voor twee ton (tijdelijk) inkopen in het nieuwe bedrijf Textiles2Textiles, dat technologie ontwikkelt om op grotere schaal afgedankt textiel om te vormen naar circulaire grondstoffen voor nieuwe kleding. Ook wil het college de onderneming een lening van 200.000 euro verstrekken.

De technologie van Textiles2Textiles ‘kan zorgen voor een doorbraak in de wereldwijd  zeer vervuilende textielindustrie,’ aldus wethouder Annette Baerveldt. ‘Kort gezegd wordt het dan mogelijk om van bijvoorbeeld oude spijkerbroeken weer nieuwe te maken. Dit is beter voor het milieu en we besparen hiermee veel CO2. Daarnaast is het goed voor de werkgelegenheid in de regio.’ Veel textiel belandt in het restafval waarna het verbrand wordt. Dat zorgt voor een grote CO2-uitstoot.

Grote vervuilers

De productie van textiel is enorm vervuilend. Er is veel water voor nodig, er worden grote hoeveelheden pesticiden en chemicaliën gebruikt en er komt veel CO2 vrij tijdens de productie. Daarnaast wil de gemeente iets doen tegen de groeiende textielafvalberg door het mogelijk te maken dat meer ingezameld textiel wordt omgezet in herbruikbare grondstoffen voor de kledingindustrie. Om van oud textiel vezels voor nieuwe kleding te maken is industriële en digitale technologie nodig en die heeft Textiles2Textiles in ontwikkeling.

Overheidssteun

Het bedrijf is eigendom van Wieland Textiles in Wormerveer en van IT-bedrijf Retail Experts. Omdat de onderneming nog in de ontwikkelfase is, is zij nog niet rendabel. Hulp van de overheid is daarom nodig. Het Rijk heeft het bedrijf al een subsidie toegekend en de provincie is gevraagd om een lening te verstrekken. De gemeente wil tijdelijk aandeelhouder worden en is van plan om voor 200.000 euro aandelen te kopen. Zodra de onderneming goed draait wil Zaanstad haar aandelen op een gunstig moment weer verkopen.

Eerste stappen al gezet

In 2018 begon Zaanstad samen met duurzame ondernemers uit de regio het Innovation Centre for Circular Textile. Daarin werken alle schakels van de textielketen samen aan het ontwikkelen van de industriële procestechnologie om van afgedankt textiel herbruikbare garens te maken. Textiles2Textiles vloeit voort uit deze aanpak. De vorig jaar ondertekende Denim Deal zorgt voor meer vraag naar circulair textiel aan de kant van de kledingproducenten, aldus het college. ‘Het is nu zaak om te zorgen voor schaalvergroting en versnelling aan de aanbodzijde van circulair textiel.’

Wereldwijde koploper

‘Zaanstad groeit op deze manier uit tot dé wereldwijde koploper op het gebied van circulair textiel,’ laat Baerveldt weten. ‘De innovatie en de technische ontwikkelingen vinden hier plaats. Dat is goed voor het verminderen van de kledingafvalberg, biedt kansen voor het bedrijfsleven én zorgt voor banen voor onze inwoners. Zaanstad werkt aan een schonere kledingkast bij mensen thuis. Ik hoop dat inwoners nóg meer afgedankt textiel in de daarvoor bestemde containers doen. Zo geven we oude kleding een nieuw leven en veranderen we afval in grondstoffen.’ De gemeenteraad laat op 7 oktober weten hoe daar over het voorstel gedacht wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen