Grote stap richting circulaire textielindustrie met de komst van een ‘stoffenlab’

Foto: Gemeente Zaanstad

Zaanstad en Wieland Textiles uit Wormerveer, Brightloops | Loop.a life en Leger des Heils ReShare hebben vandaag een meerjarige samenwerkingsovereenkomst getekend om te komen tot een circulaire textielindustrie.

Het vormde de start van de oprichting van het Dutch Center for Circulair Textiles (DCCT), dat bedrijven uit de Metropoolregio Amsterdam uit alle schakels van de keten met elkaar verbindt: van het inzamelen van gebruikt textiel tot en met de productie van nieuw textiel. Het doel is om een van de meest verontreinigende industrieën te verduurzamen en iets te doen aan de groeiende afvalberg.

DCCT in Zaanstad

In een volledig circulaire keten wordt afgedankt textiel in meerdere stappen tot garens of vilt verwerkt om daarvan nieuwe eindproducten te maken. Het DCCT wordt gevestigd in Zaanstad en richt zich in eerste instantie op bedrijven in de metropoolregio. Simon Smedinga van Leger des Heils ReShare ziet grote kansen in samenwerken: ‘Wij zamelen textiel in vanuit onze missie om voor mens en milieu te zorgen. Met deze samenwerking kunnen we onze impact vergroten. Daar wordt dus iedereen beter van,’ aldus een bericht van de gemeente Zaanstad.

Gesprekken

Momenteel voeren de partners vergaande gesprekken met een aantal toonaangevende bedrijven in de sectoren fashion, bedrijfskleding, interieur en bouwmaterialen die zich willen inzetten om hun productie en aanbod te verduurzamen. De gemeente ondersteunt het project met kennis, mankracht en haar bestuurlijke netwerk.

Volgens wethouder Duurzaamheid en Circulaire Economie Sanna Munnikendam is de samenwerking ‘een belangrijke eerste stap voor een volledig circulaire textielketen’. ‘Dat die stap juist in de Zaanstreek wordt gezet is logisch: de ligging van Zaanstad in de metropoolregio zorgt voor een grote stroom van afgedankt textiel en in de regio zijn tal van bedrijven, in onder meer mode en interieur, die de nieuwe grondstoffen kunnen verwerken en bij het DCCT kunnen aanhaken.’ Het is bovendien goed voor meer lokale werkgelegenheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen