Ikea houdt ook in Leiderdorp de gemeente aan het lijntje

Foto: Pixabay

Ikea is nog altijd in overleg met de gemeente Leiderdorp over een mogelijke vestiging in die plaats, zo heeft een woordvoerder van de Zweedse keten gezegd tegen Omroep West: ‘We hebben de grond nog en die is zeker interessant’. In Zaanstad heeft Ikea eveneens grond – en vooralsnog evenmin concrete plannen. Democratisch Zaanstad stelde er onlangs nog vragen over.

Ikea heeft in Leiderdorp net als in Zaandam wel de nieuwbouw van een grote vestiging afgeblazen. Er wordt gekeken naar nieuwe mogelijkheden zoals het verkorten van de levertijden, aldus de woordvoerder. ‘Of de grond die we in Leiderdorp bezitten in deze ontwikkelingen een rol kan spelen, is op dit moment niet duidelijk.’ De focus ligt de komende tijd meer op de webwinkel dan op het openen van fysieke vestigingen.

Minder banen, alles op e-commerce

Het bedrijf maakte afgelopen week bekend wereldwijd 7500 banen te schrappen, waarvan 120 in Nederland. Tegelijkertijd komen er in ons land 50 nieuwe arbeidsplaatsen, op het gebied van e-commerce. In The New York Times gafs werelds grootste meubelfabrikant toe de slag naar het internet volkomen gemist te hebben: webverkoop werd tot voor kort beschouwd als een trend die wel weer over zou waaien. Inmiddels wil Ikea daar voluit voor gaan.

Winstgevendheid

Ikea boekte jarenlang steeds minder winst – in 2012 nog acht procent, in 2014 nog maar 0,4 procent (3,33 miljard euro) – maar de Nederlandse Ikea-winkels lieten van september 2016 tot september 2017 een inkomstengroei van 4,3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De keten schreef die stijging toe aan de aangetrokken economie en de grote activiteit op de woningmarkt.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen