IJmondgemeenten: ‘Gezondheidsprijs Tata te hoog’

Foto: Flickr / Jam Willem Doormembal

Velsen, Beverwijk en Heemskerk laten vandaag in een gezamenlijke verklaring weten dat de ‘gezondheidsprijs’ die betaald wordt voor de aanwezigheid van Tata Steel te hoog is. Onlangs kwam er een kritisch rapport van het RIVM naar buiten over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden van de staalfabriek.

Volgens de drie gemeenten in de IJmond is er wel toekomst voor het bedrijf, maar ‘alleen als dat samengaat met een gezondere en duurzame IJmond’. Er is te lang een ‘stilzwijgend sociaal contract’ geweest in de regio, dat eruit bestond dat iedereen profiteerde van de Hoogovens, als belangrijke werkgever en aanjager van de economie. Er was echter weinig aandacht voor gezondheidsrisico’s.

‘We leven nu in een andere tijd. We krijgen steeds meer inzicht in de gezondheidsrisico’s en we stellen hogere eisen aan onze leefomgeving. Dus moeten we bouwen aan een nieuwe realiteit waarin gezond leven, werken en schoon staal produceren hand in hand gaan. En we hebben haast, aldus de drie gemeenten. Zij roepen het Rijk op om alle scenario’s op tafel te leggen, om te komen tot ‘groen, gezond en veilig staal’.

Ook de Tweede Kamer wil dat het demissionaire kabinet snel stappen zet om Tata Steel schoner en duurzamer te laten werken en dat de overheid desnoods zelf geld moet steken in de staalfabriek, door er ‘in het uiterste geval’ een belang te nemen. Tata is de grootste CO2-vervuiler van Nederland. VVD-Kamerlid Silvio Erkens noemde het ‘cruciaal voor onze toekomstige werkgelegenheid en welvaart’ dat de staalproductie behouden blijft. Hij wil niet afhankelijk worden van de import bijvoorbeeld China.

Manifestatie

Bijna 200 medewerkers van Tata waren vanochtend bij een manifestatie bij het Malieveld, waar een tussenrapport over de verduurzaming van het bedrijf werd aangeboden aan leden van de Tweede Kamer. Ze droegen blauw-gele werkkleding en een aantal had spandoeken bij zich, waarop onder meer ‘Trots op staal uit de IJmond’ te lezen was.

 

 

 

Reacties