Rapport RIVM over Tata duidelijk: omgeving zeer ongezond

Wijk aan Zee is een bijzonder ongezonde plek om te wonen.
Wijk aan Zee is een bijzonder ongezonde plek om te wonen.
Foto: Google Street View

De provincie wil dat de landelijke politiek in actie komt nu blijkt dat omwonenden van Tata Staal worden blootgesteld aan veel te veel schadelijke stoffen. ‘De grenzen zijn bereikt en er zijn forse keuzes nodig. Wij spannen ons als provincie, gemeenten en omgevingsdiensten maximaal in, maar er is meer nodig,’ stelt Gedeputeerde Jeroen Olthof.

Volgens hem voldoen de huidige regels niet: ‘Wij lopen tegen de grenzen van onze mogelijkheden aan.’ Hij wil daarom dat het Rijk ‘aanvullende maatregelen neemt, ook financieel’. De gedeputeerde vraagt zich ook af of de staalindustrie in de IJmond wel kan blijven bestaan. ‘Wat mij betreft alleen nog als de nadelige effecten op de gezondheid en de leefomgeving zo snel mogelijk en zoveel mogelijk verminderen.’

‘Ronduit schokkend’

Milieudefendie noemt de conclusies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu die vandaag werden gepubliceerd ‘ronduit schokkend’. ‘Het is duidelijk dat wat Tata Steel doet funest is voor de gezondheid, het milieu en het klimaat. Voor Tata is het nu radicaal vergroenen of sluiten. De overheid kan echt niet meer wegkijken,’ stelt de organisatie. Milieudefensie ziet niets in het plan van Tata om koolstofdioxide op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee: ‘Daarmee wordt de uitstoot van schadelijke stoffen gewoon in stand gehouden.’

Omwonenden ontevreden

Omwonenden van het complex van Tata zijn niet te spreken over het onderzoek, omdat het RIVM geen metingen heeft verricht bij de schoorstenen van de staalfabriek waar de schadelijke stoffen vandaan komen. ‘Wij hebben niets aan dit onderzoek omdat niet aan de bron is gemeten,’ zegt Stichting Schapenduinen van ondernemer Jan de Jong. De Jong woont op landgoed Schapenduinen in Bloemendaal, niet ver van Tata Steel. Hij is een van de belangrijkste lokale tegenstanders van de staalfabriek.

Staatssecretaris grijpt in

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur vindt het ‘zeer zorgelijk’ dat de bewoners in de omgeving van Tata in een zoveel ongezondere omgeving wonen dan mensen elders. ‘Dit kan zo niet en moet echt anders,’ schrijft hij in een verklaring. Het RIVM vond in stofmonsters in Wijk aan Zee ongeveer 900 keer zo veel vanadium, 160 keer zo veel mangaan en 150 keer zo veel ijzer als buiten de IJmond. Ook de concentratie lood was ongeveer 100 keer hoger dan in bijvoorbeeld Amersfoort. Lood is zeer schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kinderen.

Volgens Van Weyenberg blijkt uit het onderzoek de noodzaak om ‘scherper aan de wind te varen’ wat betreft de uitstoot van Tata. Hierover wordt volgens hem op korte termijn gesproken met het bedrijf en de provincie. Ook wil hij dat de vergunningen voor staalproductie in Nederland strenger worden en zijn strengere regels op Europees niveau nodig. Eerder dit jaar kondigde Van Weyenbergs voorganger Stientje van Veldhoven al aan dat Tata in de toekomst niet alleen minder CO2 moet gaan uitstoten, maar dat gezondheid centraal moet staan in de plannen van het bedrijf.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen