Verreweg meeste werkgevers willen inzicht in vaccinatiestatus

Foto: Flickr / New York National Guard

Een grote meerderheid van de werkgevers wil weten of hun werknemers zijn gevaccineerd tgen corona, hoewel ze daar op grond van de privacywetgeving niet naar mogen vragen. De werkgevers willen echter dat het in ieder geval voor bepaalde banen mogelijk wordt om te registreren of medewerkers zijn ingeënt.

Dat meldt AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers in Nederland op basis van onderzoek onder meer dan 600 bedrijven. Van de ondervraagde werkgevers vindt 70 procent dat ze de mogelijkheid moeten hebben om naar de vaccinatiestatus van hun medewerkers te vragen. Van die groep zou dan vervolgens 93 procent maatregelen nemen als ze weten dat er ongevaccineerden onder het personeel zijn.

Slechts 30 procent tegen

Driekwart zou in dat geval een negatieve testuitslag willen zien en zes op de tien werkgevers zouden extra beschermingsmaatregelen treffen. De helft wil niet-gevaccineerden overtuigen zich alsnog te laten inenten. Van de werkgevers maakt 70 procent zich zorgen over de veiligheid vanwege ongevaccineerden. Slechts 30 procent van de werkgevers noemt het volgens het onderzoek onwenselijk dat ze naar de vaccinatiestatus van hun personeel zouden mogen vragen. Daarvan vindt driekwart dat een inbreuk op de privacy.

Mag niet

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei eerder deze week nog dat van een vaccinatieplicht op de werkvloer geen sprake kan zijn. ‘De wet staat dat niet toe en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan,’ zei hij erover. De Jonge zei wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. ‘Ik snap dat er dilemma’s zijn. Dat betekent dat we de de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan.’

LeasePlan

LeasePlan maakte eerder deze week bekend dat het van het personeel verlangt dat het ingeënt is tegen corona als het weer naar kantoor komt. Vakbonden FNV en CNV lieten in een reactie weten dit onacceptabel te vinden. Zij wijzen op de grondrechten van werknemers op het gebied van privacy en lichamelijke integriteit en hopen dat de leasemaatschappij het besluit herziet. Hoewel het bedrijf vaccinatie eist, zegt het daarop niet te zullen controleren. Uiteindelijk zal een rechter moeten uitmaken hoe ver LeasePlan mag gaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen