Ahold Delhaize overweegt vaccinatieplicht personeel in VS

De ingang van het hoofdkantoor in Zaandam.
De ingang van het hoofdkantoor in Zaandam.
Foto: Google Street View

Supermarktconcern Ahold Delhaize sluit een vaccinatieplicht voor personeel van de Amerikaanse winkels niet uit. In ons land is dat niet toegestaan en mogen werkgevers ook niet naar de ‘vaccinatiestaat’ van hun personeel vragen.

‘Op dit moment hebben we nog niet besloten om vaccinaties verplicht te stellen,’ vertelde topman Frans Muller in een interview met RTL Z. Hij hoopt dat personeel uit zichzelf een vaccinatie haalt, al dan niet met wat duwtjes in de rug. ‘We proberen in ons eigen bedrijf ook mensen te overtuigen, te helpen, te faciliteren om zich te laten vaccineren, mochten ze dat nog niet zijn,’  aldus Muller. In Nederland mag ieder mens zelf kiezen of hij of zij gevaccineerd wil worden.

Rechtsbescherming

Dat recht is verankerd in artikel 11 van de Grondwet waarin het recht op onaantastbaarheid van het lichaam staat en in artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat ieder mens het recht heeft om zelf te beschikken over zijn lichamelijke integriteit. Werkgevers mogen ook niet aan hun werknemers vragen of die zijn gevaccineerd of om een vaccinatiebewijs te tonen.

Informatie over vaccinatie gaat over de gezondheid van die persoon en die gegevens zijn volgens de Algemene verordening gegevensbescherming bijzondere persoonsgegevens die niet met werkgevers gedeeld behoeven te worden.

Bedrijfsarts

Een bedrijfsarts mag wel vragen of een werknemer is gevaccineerd, als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat een werknemer met kwetsbare mensen werkt. Een werknemer mag daarna zelf bepalen of hij deze vraag beantwoordt. De bedrijfsarts mag dan weer niet met de werkgever delen, maar wel een algemeen beeld van het aantal gevaccineerde werknemers geven.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen