Rechter gelast meer inzicht in participatiebanen

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

De rechter heeft bevolen dat participatiebedrijf WerkSaam Westfriesland de FNV voor half oktober alsnog de al in 2018 opgevraagde stukken over ‘werken zonder loon’ moet overhandigen. De FNV vroeg die informatie op met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, maar WerkSaam gaf niet thuis.

Al dan niet vermeend misbruik van uitkeringsgerechtigden die verplicht om worden regulier werk te doen zonder regulier loon is niet alleen in het noordoosten van de provincie een item, maar ook in Zaanstad. Ook hier wordt de gemeente er onder meer door de SP van beticht burgers met een uitkering via Flextensie regulier werk te laten doen zonder de bijbehorende betaling, onder het mom hen weer richting de arbeidsmarkt te willen helpen.

Bestuurder Déjo Overdijk van FNV Uitkeringsgerechtigden zegt in Binnenlands Bestuur dat het werk van deze uitkeringsgerechtigden veelal gelijk is aan het werk van betaalde krachten. Daarmee gaat het bovendien om de verdringing van betaald werk en mogelijk oneigenlijke concurrentie tussen bedrijven. De bond wilde drie jaar geleden van WerkSaam weten waar de uitkeringsgerechtigden uit de zeven aangesloten gmeenten werken, om hoeveel uur het dan gaat en welke werkzaamheden er verricht worden.

Ook moest duidelijk worden hoeveel mensen dankzij hun gratis arbeid een vaste baan hadden gekregen. WerkSaam liet echter doodleuk weten niet over dergelijke gegevens te beschikken. Volgens het integratiebedrijf worden mensen op weg naar een betaalde baan voor een bepaalde periode met behoud van uitkering aan het werk gezet.

‘Ze volgen een re-integratietraject en dat is iets anders dan werken zonder loon. De periode verschilt per persoon, maar er zit een maximum aan. Het gaat om werkervaring opdoen en ervan leren en ook aan voorwaarden voldoen. De maximale termijn is zes maanden,’ luidt de verdediging van WerkSaam. Tijdens de zitting gisteren heeft WerkSaam toch toezeggingen gedaan over het ter beschikking willen stellen van gegevens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen