Meer compensatie van de kaart geveegde evenementen

Foto: Public Domain Pictures

Het kabinet komt met meer geld over de brug voor ondernemers die een evenement moeten afblazen vanwege corona. De bestaande garantieregeling wordt op een aantal punten uitgebreid. Zo gaat het maximale subsidiebedrag van 80 naar 100 procent van de gemaakte kosten. Vrijdag is er een kort geding van de sector tegen de staat.

Daarnaast wordt de termijn om een aanvraag in te dienen verlengd en vallen kosten die gemaakt zijn om artiesten van buiten de Europese Unie aan te trekken ook onder de regeling. Dat laatste is een pak van het hart van ondernemers met veel Britten op het podium. Dat is onder meer het geval bij het 18hrs Festival op het Hembrugtrrein in Zaandam, dat op de agenda staat voor 31 juli. Dancefestival Zomer Kabinet in Het Twiske is gepland voor 4 en 5 september, en valt dus buiten de periode van de huidige maatregelen die van kracht zijn tot 14 augustus.

Onzekerheid blijft

Het aantal coronabesmettingen is in enkele weken tijd fors opgelopen en daarom besloot het kabinet om verschillende versoepelingen terug te draaien. Met de verruiming van de garantieregeling komt het kabinet tegemoet aan de vraag van de sector om extra compensatie. Ook voor evenementen die na 13 augustus gepland zijn is de onzekerheid echter toegenomen. Vanwege het streven om uiterlijk drie weken voorafgaand aan een evenement duidelijkheid te bieden aan organisatoren en hen te stimuleren om de voorbereidingen door te zetten, geldt de verruiming tot en met de eerste drie weken na 13 augustus.

Poppodia

Naast de evenementen worden de poppodia ook hard geraakt door de recent afgekondigde maatregelen. Geprogrammeerde optredens in zowel grotere als kleinere zalen kunnen veelal niet doorgaan. Gezien het belang van poppodia kijkt het kabinet nu naar een passende compensatie voor deze schade. Cafés, nachtclubs en discotheken kunnen ook in het derde kwartaal gebruik blijven maken van de bestaande corona-steunpakketten. De Europese Commissie moet nog akkoord gaan met de nieuwe maatregelen.

Reacties