Kort geding festivalsector en F1-race tegen de staat

Foto: Google Earth

Meer dan 30 organisaties van festivals en evenementen hebben zich aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Het gaat onder meer om de F1 Dutch Grand Prix Zandvoort. Het kort geding dient naar verwachting eind deze week.

De partijen zijn het niet eens met de kabinetsbeslissing dat als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen alleen nog publieksevenementen zijn toegestaan met zittende bezoekers. Ze noemen het besluit ‘onzorgvuldig voorbereid en onjuist’. ‘De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan,’ staat in een persbericht van festivalorganisator ID&T, onder meer bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor.

Veel steun

ID&T kondigde vrijdag direct na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid al een kort geding aan. Volgens topman Ritty van Straalen heeft de organisatie de afgelopen dagen veel steunbetuigingen gekregen van bezoekers, artiesten en partners. ‘Dat zoveel partijen uit de markt zich bij ons aansluiten geeft goed weer wat de impact is op de hele publieksevenementenbranche.’

Formule 1

De organisatie van de Formule 1-race die begin september staat gepland op het circuit in Zandvoort heeft zich eveneens aangesloten. ‘Ook als grootschalig sportevenement hebben wij te maken met een lange aanlooptijd en grote financiële risico’s,’ zegt algemeen directeur Imre van Leeuwen. ‘Het is daarnaast voor ons internationaal niet uit te leggen dat we minder dan drie weken voor aanvang van het evenement pas duidelijkheid hebben over de voorwaarden waaronder we het evenement kunnen organiseren.’

Fieldlab-proeven

Ze noemt dit ‘extra zuur’ vanwege het goede werk van Fieldlab Evenementen én de hoge vaccinatiegraad die Nederland bereikt. Fieldlab heeft testevenementen opgezet waarbij werd gekeken hoe die op een veilige manier konden plaatsvinden. Het ging bijvoorbeeld om een voorstelling van cabaretier Guido Weijers, een interland van Oranje, festivals in Biddinghuizen, een marathon in Enschede en een concert in Den Haag. Bezoekers moesten zich vooraf laten testen. In totaal waren er 129.000 mensen bij de evenementen, met 103 mogelijke coronabesmettingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen