Advocaat stuurt artikel NHD over Tata door naar justitie

Foto: Google / Franz Immoos

Advocaat Bénédicte Ficq heeft een artikel uit het Noordhollands Dagblad doorgestuurd aan de officier van justitie in Amsterdam. In het stuk wordt op basis van via de Wet openbaarheid van bestuur verkregen stukken beschreven hoe de baas van de GGD Kennemerland de naam Tata Steel uit een gezondheidsrapport liet schrappen.

De Amsterdamse officier onderzoekt de aangifte die Ficq namens 1100 mensen tegen de staalproducent heeft gedaan wegens het berokkenen van gezondheidsschade. ‘Ik wil dat ze dit artikel meeneemt. Ik wil dat ze kennisneemt van de mogelijke macht die Tata heeft om onafhankelijke onderzoeken te beïnvloeden. Dit stuk kan van invloed zijn op het onderzoek van het OM,’ aldus Ficq.

Longkanker

Volgens het NHD heeft directeur Bert van de Velden van de GGD Kennemerland verschillende keren persoonlijk ingegrepen om Tata Steel uit de wind te houden. De uitstoot van het bedrijf wordt in verband gebracht met het veel vaker voorkomen van longkanker in Beverwijk, maar dat verband is uit een rapport van de GGD op zijn verzoek weggepoetst, aldus de krant.

Zaanstad

Ook door Zaanstad wordt met enige regelmaat de hulp van de GGD (in dat geval die gezondheidsdienst van Zaanstreek – Waterland) ingeroepen om gezondheidseffecten in beeld te brengen van bedrijven zoals Olam Cocoa in Koog aan de Zaan en Afvalzorg in Nauerna. Wanneer mocht blijken dat bedrijven een dikke vinger in de pap hebben bij de uitkomsten van dergelijke onderzoeken, zal daarom ook hier ongetwijfeld rumoer ontstaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen