Proef AH met bezorging door e-minibusjes en -fietsen

Foto: Albert Heijn / Yasmin Hargreaves

Albert Heijn gaat vanaf 2025 emissievrij boodschappen bezorgen en is vandaag in Amersfoort begonnen met het gebruik van Light Electronic Vehicles. Binnen twee jaar moeten deze elektrische minibusjes door het hele land rijden. In het centrum van Breda worden de komende maanden ook elektrische cargobikes getest.

De LEV is 1,40 meter breed en kan gemakkelijk manoeuvreren in een drukke binnenstad. Het minibusjes heeft een actieradius tot 130 kilometer, een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en kan 36 kratten of koelboxen tegelijk vervoeren. AH start met twee LEV’s in Amersfoort; in juni zullen dat er al veertien zijn.

Minder kilometers

In Breda test Albert Heijn de komende maanden verschillende elektrische cargobikes voor het bezorgen van boodschappen. Deze hebben een laadcapaciteit van 20 kratten of koelboxen. Bij een geslaagde proef komen er in meer binnensteden bezorgfietsen. Om de doelstellingen te halen zet Albert Heijn niet alleen in op elektrisch bezorgen. Het is vooral belangrijk om het aantal verkeersbewegingen en daarmee het aantal afgelegde kilometers zoveel mogelijk te beperken.

Stiller en schoner

Directeur e-commerce Philip Padberg van het concern ziet de elektrische minibusjes als een goed alternatief om duurzaam te bezorgen binnen grotere steden: ‘Steeds meer mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Het afgelopen jaar helemaal. Dat zorgt ook voor meer verkeer van onze bezorgauto’s. Daarom kijken we continue of dit stiller en milieuvriendelijker kan en testen we daarmee ook volop.’

Hubs en algoritmes

Albert Heijn heeft inmiddels zeven regionale Home Shop Centers – in het najaar opent de achtste in het Brabantse Roosendaal – en 23 lokale hubs. Een hub is een plek aan de rand van een stad waar de online bestelde boodschappen met een grote vrachtwagen worden afgeleverd. Vanaf daar rijden kleinere bezorgauto’s de binnenstad in. Bovendien gebruikt AH slimme algoritmes bij het plannen van alle bezorgritten. Met deze maatregelen werd vorig jaar de CO2 -uitstoot per thuisbezorging met 20 procent verlaagd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen