Gebundeld verzet tegen verdubbeling bouwhoogte HoogTij

Foto: Google Street View

De Belangengroep Nauerna, Hart voor Stad, Bewonersgroep HoogTijd Leefbaar, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek en omwonenden van HoogTij leggen zich niet neer bij een verdubbeling van de toegestane bouwhoogte op een deel van het Westzaanse industrieterrein. Dertig meter de hoogte in is volgens hen funest voor de landelijke omgeving.

Dergelijk hoge gebouwen in het gebied Het Rak zullen ‘monstrueus uitpakken,’ zo is de vrees. ‘Wij bevelen een bestemmingsplan aan waarin een zachte overgang van het kwetsbare open landschap naar het bedrijventerrein en omgekeerd wordt voorgestaan. Daarover zullen de organisaties en mogelijk omwonenden graag mede stemhebbend in dialoog gaan met de gemeente.’

 

 

Een aantal omwonenden in Westzaan en Nauerna is door de gemeente per  brief over de veranderende Leidraad voor de ontwikkeling van HoogTij en van het bestemmingsplan Bedrijven Zuid op de hoogte gesteld.

Verbetering

Dat is een verbetering ten opzichte van 2017, stellen de bezwaarmakers tegen de voorgestelde hogere bouwhoogte vast: destijds werden zij niet actief geïnformeerd en kwamen er dus ook geen reacties, ’terwijl deze achteraf beschouwd wel belangrijk zouden zijn geweest’. Nu er een nieuwe aanpassing op stapel staan nemen ze de gelegenheid te baat om het hele document van opmerkingen te voorzien.

Kwetsbaar gebied

HoogTij wordt omringd door het Natura 2000-gebied Westzanerpolder, de groene zone van het provinciaal monument de Westzanerdijk en het recreatiegebied tussen HoogTij en de dijk en de karakteristieke kleinschalige bebouwing langs de Veldweg, de Overtoom in Westzaan en in Nauerna. Deze omgeving is  kwetsbaar en gevoelig voor verstoring, aldus de zienswijze die naar de gemeente is gegaan. In de Verordening fysieke leefomgeving Zaanstad zijn regels opgenomen over de bescherming van landelijk gebied, maar die zijn niet terug te vinden in de plannen voor HoogTij.

Alleen oog voor HoogTij

De bezwaarmakers verwijten de gemeente ‘een gebrek aan gevoel voor de kwetsbare landelijke omgeving’. ‘De herzieningen gaan alleen over het bedrijvengebied. De landelijke omgeving is als een sierrand daarbij dienstbaar aan de kwaliteit van het bedrijventerrein. Als de landelijke omgeving op zijn waarde was geschat had het college voldoende zorg voor de landelijke leefomgeving in acht genomen om deze te beschermen tegen de fysieke uitstraling van HoogTij. Dit is helaas niet aan de orde geweest, ook niet in de versie van 2017.’

Eenzijdig profiteren

Het omliggende groene gebied geldt als de tuin van HoogTij, constateren ze. Dat maakt het bedrijvengebied aantrekkelijker, maar er is geen wederkerigheid. De gevolgen voor het landelijk gebied komen niet aan de orde. In de recente Provinciale Omgevingsverordening 2020 zijn Bijzondere Provinciale Landschappen vastgesteld en zowel Assendelft en omgeving als Westzaan en omgeving hebben deze kwalificatie gekregen. Maar ook dat lijkt het college te zijn ontgaan.

 

Er zijn bovendien niet alleen consequenties voor omwonenden wat betreft leefbaarheid en welbevinden, maar ook financiële gevolgen: ‘De waarde van woningen en woonboten in de omgeving van HoogTij wordt sterk beïnvloed door de inrichting van HoogTij. Dit valt te raden maar blijkt ook uit landelijk onderzoek in soortgelijke gevallen. Als de voorgenomen hogere bouw doorgang zou vinden is er reden voor omwonenden om een schadeclaim bij de gemeente in te dienen. Daar zullen de organisaties die deze zienswijze tekenen zich hard voor maken.

Toeristische waarde

Ook wordt de toeristische waarde van het aangrenzende landelijk gebied niet genoemd, terwijl die wel degelijk bekend in bij de gemeente gezien de geplande bouw van twee steigers voor de pleziervaart in de omgeving. ‘Met een uitzicht op hoge gebouwen vanaf de Westzanerdijk en vanuit Nauerna en Westzaan zal de toeristische waarde zeker afnemen. Samengevat: het samenhangend geheel van het landschap van, vaak historische kleinschalige bebouwing, de middeleeuwse zeedijk en het veenweidegebied dient gekoesterd te worden. En daarom moet met de randen van het gebied met respect voor het karakter van het gebied omgegaan worden.’

Optimale Balans

Het belang van het kwalitatief bijzondere landschap is veel groter dan het belang van ‘een relatief kleine bedrijfsoppervlaktevergroting van het bedrijvengebied,’ aldus de zienswijze. HoogTij zal fysiek moeten worden aangepast aan de historische omgeving. Twintig jaar na de publicatie van het met lof ontvangen rapport Een Optimale Balans als reactie op ‘het toenmalige vreselijke ontwerpbestemmingsplan voor de Westzanerpolder’ is dat stuk nog steeds actueel, vinden de bezwaarmakers. ‘De intentie van een harmonieus geheel van bedrijventerrein en landelijke omgeving blijft overeind.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen