College wil de hoogte in op bedrijventerrein HoogTij

Foto: Google Earth

Om de aanwezige ruimte op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan zo goed mogelijk de benutten wil het college de hoogte in. Op het grootste deel van Fase 2 geldt momenteel een bouwhoogte van maximaal vijftien meter, waarvan kan worden afgeweken om er tot vijf meter bij te doen. ‘Deze hoogten zijn echter onvoldoende om intensief ruimtegebruik af te dwingen,’ aldus het college. Dat wil naar 30 meter.

Verschillende geïnteresseerden voor bedrijfsgrond op HoogTij Fase 2 hebben erop gewezen dat hun bedrijfsvoering met geautomatiseerde processen een bouwhoogte van 30 meter noodzakelijk maakt. ‘Deze hoogte is stedenbouwkundig en landschappelijk gerechtvaardigd en ruimtelijk inpasbaar op het deel van Fase 2 dat het verst van de bestaande woonbebouwing ligt. De aanpassing heeft geen invloed op de basisstructuur van HoogTij en de optimale verdeling tussen groen, water en bedrijventerrein, zoals oorspronkelijk in 2003 is vastgelegd in het bestemmingsplan Bedrijvenpark Westzanerpolder en in 2013 is overgenomen in bestemmingsplan Bedrijven Zuid,’ aldus een voorstel aan de gemeenteraad om de hogere bebouwing mogelijk te maken.

Op het aan de overkant van de Westzanerweg gelegen haventerrein is een bouwhoogte van 35 en 40 meter mogelijk. ‘De bestaande trapsgewijze opbouw van de bouwhoogte ten opzichte van de noord- en westgrens van HoogTij blijft intact. Tevens heeft de verhoging van de bouwhoogte slechts een beperkte impact op de landschappelijke waarden van de omgeving. Zo zijn er nauwelijks gevolgen voor de zichtlijnen ten opzichte van Nauerna en/of de Zeedijk. Door het behoud van de zichtlijnen en de geleidelijke toename van bouwhoogten wordt de overgang tussen de meer natuurlijke en de industriële landschap op een geleidelijke wijze teweeggebracht.’

Juridische basis

Om de verandering een juridische basis te geven moet de Leidraad voor de ontwikkeling van HoogTij worden aangepast. Dat document is het beeldkwaliteitplan en dient als toetsingskader voor de welstandscommissie. ‘De herziening van het bestemmingsplan en de leidraad draagt bij aan de bedrijfsvoering van een volwaardig en toekomstbestendig bedrijventerrein, waar harmonieus omgegaan wordt met de beschikbare bedrijfsgronden in relatie tot de omgevingskwaliteit.’

Tekort aan bedrijfsterrein

HoogTij is nog volop in ontwikkeling. Het terrein is bruto circa 130 hectare groot met netto circa 100 hectare uitgeefbare grond. Daarvan is nu nog circa 40 hectare beschikbaar, waarvan circa 30 hectare gelegen is binnen het noordwestelijk kwadrant van HoogTij. Dit kwadrant, HoogTij Fase 2 of deelgebied Tros genoemd, is in 2019 integraal opgehoogd en wordt dit jaar bouwrijp gemaakt. Zaanstad voorziet dat er in de nabije toekomst een tekort aan bedrijventerreinen ontstaat, ook al gezien de vele woningen die uit de grond moeten worden gestampt in gebieden waar nu bedrijvigheid nog de boventoon voert.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen