Nog dit jaar twee nieuwe steigers in Nauernasche Vaart

Foto: Pixabay / Md. Shazzadul Alam

De gemeente moet ergens bij een subsidieverlener nog 90.000 euro zien los te peuteren voor een extra steiger in Zijkanaal G bij het Hembrugterrein, zodat zowel riviercruiseschepen en motorchartervaartuigen als de pleziervaart daar kunnen aanleggen. Twee steigers in de Nauernasche Vaart komen er nog dit jaar.

Die laatste twee worden gebouwd ten noordoosten van de brug Vrouwenverdriet in Westzaan en ten noordoosten van de Schermersluis in Nauerna. Op de eerste locatie kunnen momenteel maximaal zeven pleziervaartuigen afmeren, maar ontbreken faciliteiten die daartoe ook uitnodigen. Het plan is om de capaciteit uit te breiden tot twaalf en de aanmeerfaciliteiten flink te verbeteren. Daardoor kan volgens een voorstel van het college dat naar de raad is gestuurd deze locatie ook meer gebruikt gaan worden als uitvalsbasis voor wandelingen naar het Guisveld, het Noorderveen en De Omzoom en naar de dorpskern van Westzaan met zijn horeca, winkels en aanwezige dorpsschoon.

Nauerna

In Nauerna moet een steiger voor ongeveer vier pleziervaartuigen komen. Op de beoogde plek zijn momenteel geen afmeervoorzieningen voor pleziervaartuigen, terwijl de buurtschap voldoende mogelijkheden biedt voor een korte stop voor waterrecreanten: horeca, een bezoek aan molen De Pauw of aan Nauerna zelf. Via waterrecratie het toerisme in Zaanstad stimuleren is één van de uitgangspunten van het gemeentelijke beleid, en meer steigers aanbieden is daarvoor een goeg middel. Met de nieuwe belasting voor overnachtende waterrecreanten van buiten Zaanstad spint de gemeente daar ook zelf garen bij.

Hembrugterrein

De extra steiger bij het Hembrugterrein is nodig om de bestaande steiger in Zijkanaal G te transformeren tot een aanlegvoorziening voor de riviercruise- en motorchartervaart. Riviercruises waren voor corona toesloeg een toeristische groeimarkt en Zaanstad heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in aanlegvoorzieningen voor riviercruiseschepen in het centrum van Zaandam. Bij de Bodecentrumkade en de Prins Hendrikkade kunnen nu schepen tot 135 meter terecht, met voorzieningen als walstroom en afgiftepunten voor bruinwater. Nu het werk aan de Wilhelminasluisaf is wordt verwacht dat ook de Julianasteiger bij de Zaanse Schans meer in trek zal raken bij aanbieders van riviercruises.

Zaanferry

Als die ook gebruik gaan maken van de bestaande steiger in Zijkanaal G moet er een nieuwe komen voor de Zaanferry en pleziervaartuigen, iets ten noorden van de huidige. Het Hembrugterrein is nu al aantrekkelijk voor een bezoek met het monumentaal erfgoed, de musea, horecagelegenheden en voldoende wandelmogelijkheden en die aantrekkingskracht moet in de toekomst alleen maar groeien. Ook vanuit Amsterdam Cruise Port en het Havenbedrijf van Amsterdam leeft de wens om de aanlegmogelijkheden voor de motorchartervaart in dit gebied uit te breiden, meldt het college.

Financiering

Maar dan moet eerst nog de financiering worden rondgebreid. De provincie stelt 40.000 euro beschikbaar voor de twee aanlegsteigers in de Nauernasche Vaart en de gemeente en het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn aan het kijken of via die weg ook nog fondsen kunnen worden verkregen. Voor de bouw van de drie steigers is 330.000 euro. Zaanstad had er al twee ton voor gereserveerd en met de provinciale bijdrage zit er dan 240.000 euro in de pot. Dat verschil moet dus nog worden overbrugd voor er met de Hembrugsteiger kan worden begonnen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen