Hoe ziet de toekomst van onze winkelstraten eruit?

Foto: Zaans architectuurplatform Babel

Het Zaans architectuurplatform Babel bespreekt vanavond met experts en lokale betrokkenen de toekomst van de Zaanse winkelstraten. De bijeenkomst is te volgen via YouTube en reserveren is niet nodig.

Net als in veel andere steden in Nederland neemt ook in Zaanstad het winkelaanbod af, want consumenten winkelen steeds meer online. Nu al staan veel panden langdurig leeg met verkrotting tot gevolg en door de gevolgen van de coronacrisis zal de leegstand de komende jaren verder toenemen, is de verwachting. In de Noorder- en Zuiderhoofdstraat in Krommenie levert dit geen aantrekkelijk beeld op en op de Zuiddijk in Zaandam ontstaat een ander fenomeen: het aantal kappers groeit met de dag. De Detailhandelsvisie van Zaanstad dateert uit 2015 en daarin wordt nog uitgegaan van groei in meerdere winkelgebieden, maar hoe realistisch is dat nog?

Van winkels naar wat?

De transformatie of herontwikkeling van verschillende locaties komt moeizaam van de grond, constateert Babel. Wat is de toekomst van de Zaanse winkelstraten? En welke andere functies kunnen hier een plek krijgen? Felix Wigman van advies- en ontwerpbureau BRO neemt geïnteresseerden mee in de ontwikkelingen en trends in winkelgebieden. Ron van Gelder van de Alliantie Hand in Hand presenteert een voorbeeld van transformatie in de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk in Rotterdam. Steven Brunsmann van Nunc Architecten in Zaandam presenteert verschillende oplossingsrichtingen voor de Zuiddijk in Zaandam.

Publiek kan meepraten

Onder leiding van Bert Pots gaan de sprekers vervolgens in gesprek, waarbij ook directeur Robert de Joode van makelaardij Kuijs Reinder Kakes aanschuift. Tijdens het panelgesprek is er ruimte voor vragen en opmerkingen van het publiek. Het programma begint om 19:00 uur op het eigen YouTube-kanaal van Babel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen