Burgemeesters mogen panden gaan sluiten wegens corona

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Burgemeesters krijgen de bevoegdheid om onder meer kantoorpanden tijdelijk te sluiten bij een corona-uitbraak. Volgens Gemeente.nu wordt dit morgen bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

De GGD kan al adviseren om een pand geheel of gedeeltelijk te sluiten in verband met corona. Sluiting is alleen aan de orde als minder ingrijpende middelen niet volstaan en de sluiting proportioneel is. De burgemeester betrekt bij zijn afweging naast het advies van de GGD de aard van de locatie, de aard van de activiteiten op de locatie en het aantal bij de sluiting betrokken werknemers.

Maximaal tien dagen

Woningen, religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen en een aantal andere gebouwen zijn expliciet uitgezonderd. De maximale duur waarop een locatie gesloten kan worden is tien dagen. Dat werd al eerder bekend, maar het volledige voorstel wordt pas openbaar zodra het naar de Tweede Kamer gaat. Dat gebeurt na advies door de Raad van State, waar het plan nu voorligt.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is volgens het kabinet een motie van de Kamerleden Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) over het kunnen sluiten van bedrijfspanden na een virusuitbraak. Zij reageerden met die motie op berichten over virusuitbraken bij slachthuizen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen