Verruimde terrassen verlengd tot begin 2023

Foto: Pixabay / Stokpic

Zaanse horecaondernemers mogen hun terrassen weer verruimen zodra het kabinet dat toestaat. Dit blijft gelden tot begin 2023. Net als vorig jaar hoeven de uitbaters geen precariobelasting te betalen voor hun buitenactiviteiten. Het kan zijn dat de verruimde terrassen al eerder weer verdwijnen wanneer de situatie sterk verbetert.

Wethouder Economie Hans Krieger laat weten dat de worsteling van de horeca het dagelijks bestuur aan het hart gaat: ‘Met dit besluit wil het college de horecaondernemers meer zekerheid geven. Uiteraard pas als het kabinet daar groen licht voor geeft. De ruimere opzet van terrassen maakt het ook mogelijk om bezoekers beter te spreiden over de stad.’ Eind mei vorig jaar besloot het college na uitgebreid overleg met de horeca dat een terras onder bepaalde voorwaarden met maximaal 50 procent uitgebreid mag worden. Ook zaken die nu geen terras hebben kunnen een terras – van maximaal 40 vierkante meter – opzetten in de openbare ruimte. Daarnaast mogen zij een uur eerder open: tussen 09:00 en 23:00 uur en in Zaandam Centrum tot 02:00 uur.

Duidelijkheid

Sinds 14 oktober geldt dat alle cafés en restaurants gesloten moeten blijven. De verwachting van de horeca is dat een hernieuwde openstelling geleidelijk zal verlopen, waarbij ook meeweegt dat het besmettingsgevaar in de buitenruimte (terrassen) minder groot is dan binnen. De horeca vroeg duidelijkheid van de gemeente. Met het nu genomen besluit kunnen de ondernemers anticiperen op een hernieuwde openstelling en de aankoop van de benodigde materialen en producten. Voor Zaankanters en andere bezoekers betekent dit dat er meer opties blijven om een terrasje te pakken – zowel in de zomer als de winter.

Corona bepalend

Op dit moment is niet duidelijk wanneer een einde komt aan de crisissituatie. Het ziet er naar uit dat ondanks de vaccinaties de beperkende maatregelen niet op korte termijn allemaal voorbij zullen zijn. De verwachting is dat eerst de effecten van de vaccinaties eenduidig moeten wijzen op een veiligere wereld. Alles blijft dus afhankelijk van de mate waarin corona onder ons is: ‘Hoewel wij met de langere gedoogperiode een duidelijk signaal willen afgeven ten aanzien van onze intenties, blijven investeringen van horecaondernemers om gebruik te maken van de gedoogbesluiten voor rekening en risico van deze ondernemers,’ waarschuwt het college.

Per geval bekeken

Per aanvraag zal worden beoordeeld of een vergunning voor een ruimer terras mogelijk is. ‘De horeca is belangrijk voor Zaanstad, zorgt voor levendige buurten, biedt werkgelegenheid en vervult ook een sociale functie omdat mensen elkaar daar ontmoeten. Anderzijds is er een risico op overlast voor de omgeving. Bij het opstellen van het gedoogbesluit en de daaraan gestelde voorwaarden zijn de betrokken belangen zoveel mogelijk mee- en afgewogen. Conform de gestelde voorwaarden dienen horeca-exploitanten zich in te spannen om overlast in de omgeving te voorkomen.’

Geen muziek

Verder is in het kader van duurzaamheid in de voorwaarden gezet dat voor vergrote terrassen op koude dagen alleen gebruik kan worden gemaakt van elektrische heaters en dat hier terughoudend mee om moet worden gegaan. Heaters mogen alleen worden aangezet als de klant hierom vraagt en staan altijd uit als er geen klanten op de desbetreffende plek zitten. Voor terrassen tegen de weg aan en voor terrassen op de Dam en de rest van het horecaconcentratiegebied moet een doorgang van minimaal vier meter vrij worden gehouden voor de veiligheidsdiensten, de bevoorrading en ook voor fietsers. Op het terras mag geen muziek ten gehore worden gebracht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen