Serie FNV over unfaire ontwikkelingen in de winkelstraat

De Wibra-vestiging in Zaandam.
De Wibra-vestiging in Zaandam.
Foto: Google Street View

De FNV lanceert een serie podcasts over de winkelstraten van Nederland: De Nieuwe Bonzen. Winkelmedewerkers, klanten, economen en andere experts geven hierin achtergronden bij actuele ontwikkelingen rond winkelketens. Luisteraars krijgen zo een uniek kijkje achter de schermen van de ketens in ons land. De eerste aflevering is hier te beluisteren.

Verder geven economische experts en juristen nuttige adviezen aan medewerkers, bijvoorbeeld over hun rechten als werknemers. Linda Vermeulen, bestuurder van FNV Handel voor de winkels zegt erover: ‘Er gebeurt ontzettend veel in de winkelstraat en bij grote ketens. Zeker nu, met corona. Dat raakt een heleboel mensen: medewerkers, maar ook de klanten. Onze podcasts zijn er voor de mensen die werken in de winkels en iedereen die het nieuws hierover volgt en geïnteresseerd is in de achtergronden bij dat nieuws.’

Wibra

De eerste aflevering van De Nieuwe Bonzen gaat over een onderwerp dat momenteel een hot topic is in de winkelstraat: minuren en het zogenoemde coronacorvee. Medewerkers van Wibra hebben daar bijvoorbeeld mee te maken. Zij worden structureel te weinig ingepland, ook al is er in de winkel genoeg werk door click & collect en het winkelen op afspraak. ‘Deze discounter krijgt miljoenen euro’s noodsteun uit de NOW-regelingen. Hun loonkosten zijn dus voor een groot deel al door de belastingbetaler gecompenseerd. Tóch moeten werknemers deze zomer vele minuren onbetaald inhalen. Wij noemen dat coronacorvee. Daarover hebben we het in de eerste aflevering,’ zegt Vermeulen.

In april Primark-premie

Een winkelmedewerkster, klanten en experts van de FNV vertellen erover. Zij geven hun mening en de vakbond geeft advies aan medewerkers over wat hun rechten zijn en hoe ze daarvoor kunnen opkomen. De presentatie is in handen FNV-bestuurder Vermeulen en haar collega Onur Erdem. In april verschijnt aflevering twee, die zal gaan over de Primark-premie (via YouTube): een overheidssubsidie die als perverse prikkel heeft dat de lonen laag blijven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen