Moederbedrijf Smullers gesteund door Franse overheid

Foto: Google / Tobias Lundgren

Het Franse winkel- en uitgeversconglomeraat Lagardère dat onder andere de Smullers-snackbars op Nederlandse treinstations uitbaat heeft bijna een half miljard euro aan staatssteun gekregen van de Franse overheid. Er is een garantie gegeven op een lening van 465 miljoen euro. Smullers is ook present bij het station in Zaandam.

De coronapandemie was desastreus voor de inkomsten van Lagardère. De omzet van de winkeldivisie van het bedrijf kelderde door alle reisbeperkingen met 66 procent in het derde kwartaal van vorig jaar. In de eerste helft van 2020 vielen de verkopen ook al 55 procent lager uit dan een jaar eerder. De waarborg die vandaag in het Franse staatsblad is aangekondigd geldt voor een lening die twaalf banken  aan Lagardère verstrekken. Onder andere de BNP Paribas, Société Générale en de Duitse Commerzbank nemen een deel van de financiële injectie voor hun rekening.

Uitgeverij

Lagardère is naast zijn winkelactiviteiten ook bekend als uitgevers- en mediabedrijf. Het is onder andere de eigenaar van Hachette, de grootste uitgeverij van Frankrijk en van woordenboekenmaker Larousse. Daarnaast vallen het tijdschrift Paris Match, de krant Le Journal du Dimanche en radiozender Europe 1 onder het concern.

Reacties