Uitbater restaurant Ornina krijgt vergunningen terug

De eetgelegenheid in gelukkiger dagen.
Foto: Facebook / Restaurant Ornina

Uitbater Bassel Kurdi van restaurant Ornina aan het Kuilpad in Zaandam krijgt zijn vergunningen terug. Burgemeester Jan Hamming heeft na een onafhankelijk intern onderzoek geconcludeerd dat de maatregel om die in te trekken disproportioneel was. Nu is de vraag wat de inmiddels met grote schulden kampende Kurdi aan dit besluit heeft.

De ondernemer werd afgelopen zomer zwaar gestraft voor een aantal overtredingen in zijn zaak nadat aan het licht was gekomen dat hij ondanks een al jarenlang durende praktijk – ook onder zijn voorganger – eigenlijk geen feesten en partijen mocht organiseren. Dat vereiste een aanpassing van de vergunning, maar middenin de eerste chaos en onzekerheid van de coronacrisis kwam het niet van aan aanvraag.  Kurdi moest vervolgens zijn restaurant sluiten. Na kritiek uit de gemeenteraad en van het Ombudsteam van de plaatselijke PvdA besloot Hamming afgelopen november tot het nadere onderzoek.

Eensluidende adviezen

Dat is onlangs afgerond en ongeveer tegelijkertijd kwam er een formeel advies van de externe hoor- en adviescommissie over het door Kurdi ingediende bezwaar. ‘Beide adviezen zijn in verschillende bewoordingen eensluidend,’ schrijft Hamming nu. Het besluit tot intrekking van de vergunningen en de documentatie die daaraan ten grondslag onderbouwen onvoldoende waarom de sanctie wat de daaraan klevende gevolgen betreft evenredig was met de zwaarte van de overtreding(en) en waarom een lichtere sanctie in dit geval niet passend was. Dat overwegend en nog eens tegen het licht houdend is de burgemeester nu op zijn schreden teruggekeerd.

Beleid geëvalueerd

De uitbater van Ornina is inmiddels al persoonlijk door Hamming op de hoogte gesteld van het besluit. Er komen nog meer gesprekken  om te bekijken wat er nu nodig is om Kurdi weer op weg te helpen. Ook andere recente dan wel lopende dossiers waarin dezelfde sanctie is opgelegd zullen opnieuw tegen het licht worden gehouden en het sanctiebeleid zal worden geëvalueerd en waar nodig worden aangepast.

Reacties