‘Communicatie over Olam Cocoa ver onder de maat’

Foto: Google Street View

Bewoner Barry Verlinden woonde tot voor kort plezierig in de omgeving van Olam Cocoa, maakt zich inmiddels grote zorgen over de mogelijke risico’s daarvan. Wat is de werkelijke uitstoot van dat bedrijf? Houdt het zich wel aan de voorschriften? En hoe betrouwbaar zijn de controles en berekeningen van de omgevingsdiensten?

Het gegeven dat de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord Olam een natuurvergunning wil gaan geven met mogelijk nadelige gevolgen voor de omgeving houdt de gemoederen bezig, ook al omdat milieudeskundige Johan Vollenbroek van het bureau Mobilisation for the Environment er fel tegen in het geweer is gekomen. Volgens hem kloppen de cijfers over de uitstoot van ammoniak niet en op grond van rammelende gegevens kán er volgens hem helemaal geen vergunning worden verleend. De reputatie van de Noord-Hollandse omgevingsdiensten die voor de provincie en gemeenten taken uitvoeren is niet vlekkeloos – afgelopen april deelde de provincie nog een ferme dik uit aan de in Zaandam gevestigde Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Dat komt het vertrouwen van burgers allenaal niet ten goede.

Iedereen overzicht kwijt

Verlinden maakte afgelopen week de raad deelgenoot van zijn onrust. De communicatie moet beter, betoogde hij, want mensen zien door de bomen het bos niet meer. Door het gegoochel met cijfers is voor inwoners niet te achterhalen hoe de werkelijkheid er nu eigenlijk uitziet. Niet alleen ‘gewone’ burgers hebben daar echter last van: ook de leden van de gemeenteraad hebben het overzicht verloren. Er komt daarom een technische sessie waarin zij volop vragen mogen stellen om licht in de duisternis te brengen en volgens Verlinden moet één daarvan zijn hoe het mogelijk was dat er zó veel onduidelijkheid kon ontstaan over een dergelijke belangrijke kwestie.

Adequate informatie

De vele vragen die Verlinden voorlegde aan de raadsleden zijn inmiddels ook op het bordje van het college beland, omdat steunfractielid Rick Schellingerhout van de Partij voor de Dieren het op zich nam om die namens de inwoner van Zaandijk integraal door te sturen: copy – paste en klaar. Gevraagd wordt onder meer of de gemeente het als haar plicht ziet om inwoners adequaat te voorzien van informatie er besluiten worden genomen die een grote impact hebben op de leefomgeving en waarom dat in het geval van Olam Cocoa niet is gebeurd. Er staat ook in dat Olam de provincie zou hebben gevraagd om cijfers over een sinds 1994 sterk verhoogde productie geheim te houden. en dat de provincie daarmee akkoord is gegaan. Dat is een stelling van Vollenbroek.

Het leidde bij Verlinden tot de vraag waarom Zaanstad toestaat dat een bedrijf als Olam Cocoa haar activiteiten mag uitvoeren op basis van ‘weggemoffelde cijfers’ en waarbij de omgeving wellicht wordt blootgesteld aan negatieve effecten die pas op de langere termijn bekend zullen worden. Werkgelegenheid zou nooit of te nimmer ten koste zou mogen gaan van de gezondheid van inwoners, zo betoogde Verlinden. Hij heeft dan ook al een zienswijze tegen de vergunningverlening ingediend, net als Vollenbroek.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen