Pleidooi om biomassacentrale om te bouwen voor gas

Foto: Wikimedia / Americanheritagebiomass

De gemeenteraad praat vanavond over de omstreden biomassacentrale van Bio Forte in de Zaandamse Pascalstraat, naar aanleiding van een motie van vijf fracties die af willen van de houtgestookte centrale die na elf maanden nog steeds in de opstartfase verkeert. Ze willen dat hij wordt omgebouwd tot een gasgestookte energiebron voor het warmtenet.

Democratisch Zaanstad, het CDA, de POV, de SP en de Partij voor de Dieren vragen aan het college om in kaart te brengen wat de financiƫle en juridische gevolgen daarvan zullen zijn en om dat onderzoek voor het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar af te ronden. Er mag iets langer de tijd worden genomen om ook de haalbaarheid van een geothermiecentrale te onderzoeken en de uitslag daarvan terug te koppelen naar de raad. Daarbij gaat het om zaken als de realisatietermijn, de locatie, de energie-efficiƫntie en de kosten.

Slechter uit met biomassa

Biomassa draagt niet bij aan de klimaatdoelstelling omdat het verbranden ervan geen vermindering of zelfs een verhoging van de CO2-uitstoot betekent ten opzichte van het verbranden van gas, betogen de vijf en de luchtkwaliteit lijdt onder de uitstoot van (ultra)fijnstof en stikstof. De tijd tussen het vrijkomen van CO2 door verbranden en het weer opnemen van CO2 door de groei van bomen is lang en niet duurzaam. Uit onderzoek blijkt dat het verbranden van biomassa negatieve gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit en de volksgezondheid.

Ondertekenaars Jos Kerkhoven (DZ), Marc Wit (CDA), Harrie van der Laan (Partij voor Ouderen en Veiligheid), Roland van Braam (SP) en
Melchior Mattens (PvdD) wijzen er in de motie op dat ook het RIVM heeft gewaarschuwd voor de negatieve gezondheidsgevolgen voor mensen met astma, COPD en hart- en vaatziekten.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen