Vragen POV over ‘inconsequente besluitvorming’ Jan Hamming

Foto: PxHere / CC0

De Partij voor Ouderen en Veiligheid verwijt burgemeester Jan Hamming inconsequent gedrag bij ingrepen tegen ondernemers die regels overtreden. Zo raakte de uitbater van restaurant Ornina in Zaandam zijn vergunning kwijt na enkele overtredingen, maar ging avondwinkel De Brug in Zaandam gewoon weer open na een gedwongen sluiting nadat familieleden van de eigenaar handhavers hadden belaagd.

De Brug moest een week lang op slot van de Veiligheidsregio Zaanstreek – Waterland nadat de eigenaar er herhaaldelijk op was aangesproken dat hij ook na 20:00 uur alcoholische dranken verkocht, maar daar kennelijk geen boodschap aan had. Volgens de van kracht zijnde noodverordening is de verkoop van alcohol verboden tussen 20:00 en 07:00 uur. POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan wil nu van de burgemeester, tevens voorzitter van de veiligheidsregio, weten na hoeveel waarschuwingen is besloten om in te grijpen.

Schokkend

De winkel in het centrum van de stad ging na een week weer open, maar volgens een artikel in Dagblad Zaanstreek (zie hieronder) ging dat gepaard met geweld. Er zou zelfs met een auto op handhavers zijn ingereden. De POV noemt het in technische vragen ‘schokkend’ dat deze gang van zaken geen reden was om de heropening van de zaak uit te stellen en nogmaals in te grijpen. Vooral gezien het voortvarende optreden tegen uitbater Bassel Kurdi van Ornina roept dat bij Van der Laan verbazing op. Overigens heeft Hamming zelf besloten om de gang van zaken in de kwestie Ornina nog eens door te laten lichten.

De intrekking van de vergunning van Kurdi na ‘een aantal overtredinkjes die volledig in het niet vallen bij de overtredingen die geconstateerd zijn bij avondwinkel De Brug’ staat volgens Van der Laan niet in verhouding tot de opgelegde sancties: de zaak volledig moeten sluiten met als gevolg een gedwongen verkoop in het eerste geval en ermee weg lijken te komen in het tweede. Het getuigt volgens hem niet van gelijke behandeling en een betrouwbaar bestuur. ‘Graag verneem ik per ommegaande wanneer de heer Bassel Kurdi van Ornina weer open mag en kan gaan. Het kan en mag niet zo zijn dat ondernemers de dupe worden van inconsequente besluitvorming. Dit komt de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen niet ten goede,’ aldus de leider van de Partij voor Ouderen en Veiligheid in Zaanstad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen