Enorme verschillen beschikbaarheid fysiotherapie tussen gemeenten

Foto: Independer

Noord-Holland telt relatief gezien een hoog aantal fysiotherapiepraktijken. Per 10.000 inwoners zijn hier 7,1 praktijken te vinden; in Zaanstad is dat 5,2. Per gemeente zijn er grote verschillen. De grootste uitschieter in onze provincie is Landsmeer, waar per 10.000 inwoners maar liefst 21,8 praktijken zijn. Dat staat in schril contrast met bijvoorbeeld de 2,1 in Oostzaan.

Het landelijke gemiddelde is 6,6 praktijken per 10.000 inwoners, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer die in de aanloop naar de nationale Dag van de Fysiotherapeut eigen gegevens en data van het Centraal Bureau voor de Statistiek analyseerde. Noord-Holland staat in de top drie van provincies met de grootste dichtheid van fysiotherapiepraktijken: alleen in Limburg (7,8) en in Utrecht (7,4) zijn meer praktijken te vinden. De minste keus hebben inwoners van Gelderland, met 5,9 praktijken per 10.000 inwoners.

Misverstanden

Volgens Bas Knopperts van Independer bestaan er veel misverstanden over fysiotherapie: ‘Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot achttien jaar krijgen de eerste negen fysio-behandelingen altijd vergoed uit de basisverzekering.’

 


Reacties