CDA wil van blauwe zones af ten behoeve van noodfonds ondernemers

Foto: Google Street View

Wat het CDA betreft mogen de blauwe zones verdwijnen uit Zaanstad, maar moet de verwachte 100.000 euro die dat jaarlijks gaat opleveren niet naar extra BOA’s in Poelenburg en Peldersveld gaan maar naar een noodfonds voor Zaanse ondernemers. De VVD, POV, DZ, D66, CU, SP, PVV en Denk willen de gebieden waar twee uur gratis geparkeerd mag worden juist houden.

Het CDA komt tijdens de begrotingsbehandeling met het voorstel voor zo’n noodfonds, nu door de coronacrisis wel gebleken is dat ‘op zich levensvatbare ondernemingen buiten hun schuld kunnen gaan omvallen, omdat ze niet of nauwelijks voor welke vorm van steun dan ook in aanmerking komen’. Maar ook vanwege andere schrijnende redenen kan de continuïteit van een in beginsel gezonde onderneming tijdelijk op het spel staan, schrijft fractievoorzitter Marc Wit: ‘Bijvoorbeeld door ziekte (of erger), criminaliteit, brand, debiteurenproblematiek of problemen in een keten. Voor dit soort unieke problemen bij de Zaanse ondernemers vormt Zaanstad vanaf 2021 een noodfonds.’

Laatste redmiddel

Dat dient niet ter vervanging van een verzekering of andere manieren om een financiële klap te kunnen opvangen, maar als laatste redmiddel. Het geld voor het fonds moet vanaf 2022 op structurele basis komen uit de tien eurocent die de gebruikers van de huidige blauwe zones straks – mits de raad daarmee akkoord gaat – gaan betalen voor de eerste twee uur parkeren. De eerste storting voor 2021 moet worden gehaald uit het overschot van de Rijksbijdrage voor het opvangen van de coronaschade die dit jaar door de gemeente wordt geleden. Het CDA vindt dat elk beroep op het fonds voor goedkeuring moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Na drie jaar moet dan een evaluatie volgen.

Efficiencywinst

De blauwe zones bestaan sinds 2016 en kwamen er na lang aandringen van ondernemers. Ze maken dat parkeerplaatsen bij winkels gratis te gebruiken zijn, maar in principe binnen twee uur weer vrijkomen voor volgende klanten (tenzij parkeerders de zaak saboteren en hun parkeerschijf vooruitzetten). Het alternatief van het college faciliteert bezoekers die (vrijwel) kosteloos voor korte duur een plek dichtbij de winkels zoeken eveneens, vindt het CDA, maar ‘omdat het goed aansluit bij het controleregime van betaald parkeren in Zaanstad is er sprake van efficiencywinst’. Die ton per jaar, dus.

Parkeerapps

Volgens de uitleg bij het amendement van het CDA zijn de meeste mensen inmiddels gewend aan betalen met plastic, telefoon en/of betaal- en parkeerapp. ‘Het gebruik van parkeerapps heeft sinds 2016 een vlucht genomen omdat deze gemakkelijk, goedkoop en gebruiksvriendelijk werken, want indien gewenst kan een parkeerder langer dan twee wegblijven zonder gedoe met verplicht wisselen van parkeerplek omdat anders een bekeuring dreigt.’ Waarmee dus eigenlijk wordt toegegeven dat één van de voordelen van de blauwe zones, namelijk dat die mensen aanmoedigen om binnen twee uur weer vertrokken zijn, wegvalt wanneer de nieuwe werkwijze er komt. In de afgelopen jaren zijn bij blauwe zones honderden bekeuringen van 90 euro uitgedeeld, maar die stok achter de deur komt te vervallen.

Win-winsituatie

Voor mensen die niet zo handig zijn met moderne elektronica zouden de buurthuizen wellicht een rol kunnen spelen, meent Wit, door ze te helpen bij het installeren van een parkeerapp. ‘En hoe meer mensen de app gebruiken, hoe rustiger het wordt bij de parkeerautomaten. Kortom, door op deze manier een noodfonds voor Zaanse ondernemers op te richten is er sprake van een win-winsituatie en dat is goed, want juist nú verdienen deze ondernemers onze steun.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen