Steekt startup met KI spaak in het wiel van gewenste scanauto?

De ParkeerWekker Go die in ontwikkeling is.
De ParkeerWekker Go die in ontwikkeling is.
Foto: ParkeerWekker

De scanauto is populair bij gemeenten om foutparkeerders op te sporen en ook Zaanstad ziet er wel brood in. Ze zijn veel efficiënter dan menselijke handhavers en brengen volgens RTL Nieuws miljoenen op. Maar nu dreigt een streep door de rekening, meldt Business Insider: Luis Roman neemt het met de startup ParkeerWekker op tegen de meedogenloze kentekenregistratie door camera’s op wielen.

Scanauto’s hebben op een aantal camera’s op het dak waarmee alle kentekens die de auto passeert worden gescand en daarna wordt gecontroleerd of die in het nationale kentekenregister staan. Dat is een register waar iedereen in staat die op dat moment ergens betaald parkeert. Wanneer een kenteken niet in het register staat, wordt na vijf minuten een boete uitgeschreven. ParkeerWekker maakt gebruik die vertraging met kunstmatige intelligentie waarop iedere camera met een internetverbinding kan worden aangesloten.

De KI van de startup is in staat onderscheid te maken tussen een scanauto en een normale auto en geeft de gebruiker van het platform een seintje wanneer er gecontroleerd wordt. Die moet daarna als een haas zorgen dat het kenteken alsnog in het register terechtkomt door toch maar te betalen.

Dashcam

Logischerwijs zijn gemeenten niet blij met deze spaak in het wiel en Amsterdam zou al een verbod op ParkeerWekker overwegen. Roman is nu een crowdfundingactie gestart om geld op te halen voor de productie van een dashcam die een seintje op de mobiele telefoon geeft wanneer er een scanauto voorbij komt. De ParkeerWekker Go gaat 99 euro kosten en moet over rond 20 weken klaar zijn voor levering. Als er toch een verbod komt, dan krijgen de kopers dat bedrag terug. Volgens Roman hebben echter drie juristen onafhankelijk  van elkaar laten weten dat die kans erg klein is. ‘Ook hebben we nog steeds niets van Amsterdam gehoord. Die riep het hardst dat ze ons ging verbieden.’

Zaanstad

ParkeerWekker is alleen actief op plekken waar al scanauto’s rijden: in Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Bergen op Zoom, Delft, Diemen, Groningen, Leiden, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Het Amsterdamse bedrijf belooft echter dat zodra de scanauto in Zaanstad de weg op gaat onze gemeente aan het algoritme wordt toegevoegd, om ook hier de rijdende registratiecamera’s te slim af te zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen