Faillissement Yarden niet uitgesloten na afketsen overname

Foto: CC0 Public Domain

Een faillissement van uitvaartverzekeraar Yarden is niet uitgesloten nu marktleider Dela heeft laten weten af te zien van een overname. Ruim een miljoen Nederlanders hebben een polis bij het al langer in zwaar weer verkerende Yarden.

De rechter verbood Yarden onlangs om de voorwaarden voor zo’n 390.000 verliesgevende polissen aan te passen. Deze zogeheten naturapakketpolissen die Yarden vele jaren geleden afsloot geven de verzekerden het recht op ‘een verzorgde uitvaart’, zonder verdere bijbetaling. De uitvaartkosten zijn echter sindsdien fors gestegen. Yarden veranderde daarom in juli vorig jaar de algemene voorwaarden, waardoor verzekerden te maken kregen met jaarlijkse kostenstijgingen. Niet alle polishouders accepteerden dat en negentien van hen spanden een kort geding aan tegen de verzekeraar. De rechter stelde vervolgens dat Yarden verplicht is om de oude voorwaarden na te komen en dat betekent een enorme financiële strop voor het bedrijf.

De Nederlandsche Bank

Yarden gaat tegen de uitspraak in beroep, maar voor er een definitieve uitspraak ligt na een bodemprocedure over deze kwestie zijn we waarschijnlijk jaren verder en Dela heeft geen trek in die voortdurende onzekerheid. Yarden beraadt zich nu op vervolgstappen. De Nederlandsche Bank kan ook besluiten om de regie naar zich toe te trekken. DNB kan een stille curator aanstellen bij een verzekeraar die niet langer aan de wettelijke kapitaaleisen voldoet, maar ook actief op zoek gaan naar een overnamekandidaat. Blijft een oplossing uit dan kan een bankroet het einde van Yarden betekenen.

Reacties