Bouw pakkettensorteercentrum PostNL op HoogTij gestart

okt 01 2020, 10:23 Bedrijvigheid
screenshot 20201001 100926
Op bedrijventerrein HoogTij in Westzaan is gisteren het feestelijke startsein gegeven voor de bouw van een nieuw pakkettensorteercentrum van PostNL. Wethouder Hans Krieger en directeur operations Iris van Wees van PostNL Pakketten sloegen samen symbolisch de eerste paal voor het duurzame nieuwe pand.
De nieuwe locatie in Westzaan draagt bij aan het vergroten van de capaciteit voor de sortering en distributie van pakketten. PostNL verwacht hier dagelijks tussen de 40.000 en 50.000 pakketten te gaan verwerken. ‘Covid-19 heeft het gedrag van de consument veranderd. Er wordt steeds meer online besteld. De sterke volumegroei hebben we opgevangen door onze capaciteit met 40 procent op te schalen. Dat zetten we in aanloop naar de feestdagenperiode voort en we investeren in nieuwe locaties om in de groeiende pakketmarkt het bezorgproces optimaal te kunnen inrichten. In Nederland openen we volgend jaar twee nieuwe pakkettenlocaties. Een daarvan is dit duurzame pand in Westzaan,’ aldus Van Wees.
Wethouder Krieger is een blij mens: 'Er is grote vraag naar ruimte voor bedrijven op HoogTij. Dat het bedrijf werkgelegenheid creëert is voor de gemeente een belangrijk criterium bij de toekenning van bedrijfsruimte. Dit nieuwe pakketsorteercentrum zorgt voor zo’n 400 directe arbeidsplaatsen. Banen die hard nodig zijn in deze regio en waar wij als Zaanstad blij mee zijn.' Bouwbedrijf Aan de Stegge Twello gaat het pand neerzetten en directeur Marco van der Laan is er trots op dat zijn onderneming wederom voor PostNL aan de slag mag: 'De vestiging in Westzaan is de veertiende die wij voor PostNL bouwen. Daaruit blijkt het onderlinge vertrouwen en de goede samenwerking.’

Duurzaamheid

is het keurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen met een minimale milieu-impact. Op HoogTij beoogt PostNL het Breeam-certificaat Outstanding te behalen. Daarmee wordt dit het achtste PostNL-pakkettensorteercentra met een dergelijk certificaat. Hiervoor investeert PostNL onder meer in duurzame materialen, de plaatsing van zo’n 900 zonnepanelen en warmteterugwininstallaties. Bovendien wordt het gebouw gasloos. Dat maakt het pand tot een van de duurzaamste logistieke gebouwen. De nieuwe PostNL-locatie in Westzaan gaat deel uitmaken van een netwerk dat momenteel uit in totaal 25 pakkettensorteercentra in Nederland en zes in België bestaat.

Komende zomer klaar

PostNL opent in 2021 twee nieuwe pakkettenlocaties in Nederland: deze locatie in Westzaan en een speciaal sorteercentrum voor kleine pakketten in Nieuwegein. In België wordt in Willebroek een nieuw hoogtechnologisch sorteercentrum gebouwd dat volgend jaar in gebruik wordt genomen. Het sorteercentrum in Westzaan wordt in de zomer van 2021 in gebruik genomen en vanuit daar worden pakketten bezorgd in en rondom Zaanstad, onder andere in Purmerend, Volendam en Beverwijk.