Uitverkoop bij Ryanair: enkele reis voor vijf euro

Foto: Wikimedia / Captain Raju

Ryanair is begonnen aan een tweedaagse stuntverkoop van vliegtickets naar oranje gebieden. Voor vijf euro vliegt u – vooral vanaf Eindhoven – naar meerdere Europese bestemmingen.

 

Over de retourvlucht rept het bedrijf niet op de website, maar de tickets voor de heenvlucht kunnen worden gebruikt tot en met 31 oktober. Naar een oranje gebied zijn geweest betekent na thuiskomst in Nederland tien dagen quarantaine en wie naar het Ierse Dublin vertrekt moet als reiziger uit Nederland bij aankomst veertien dagen geïsoleerd leven.

In zwaar weer

Ryanair zit in zwaar weer door de lockdownmaatregelen vanwege de coronapandemie. De Ierse maatschappij zag het aantal passagiers tussen begin april en eind juni met een enorme klap dalen: van 42 miljoen vorig jaar haar rond een half miljoen nu. De belangenorganisatie van de reisindustrie ANVR schrijft vandaag dat minister Cora van Nieuwenhuizen bereid is om samen met haar, de ANWB, de Consumentenbond en het garantiefonds SGR te onderzoeken of er een ‘vliegticketgarantiefonds’ kan komen in Nederland.

Deens model

De partijen hebben daar gisteren telefonisch overleg over gehad. Het heeft voor consumenten forse gevolgen als luchtvaartmaatschappijen failliet gaan en in de afgelopen drieënhalf jaar gebeurde dat alleen al in Europa meer dan 20 keer. Consumenten lijden hierdoor miljoenen euro’s schade. Zij raken hun ticketgeld kwijt en moeten als ze al op de bestemming zijn tegen vaak hoge kosten een terugvlucht boeken. De coalitie vliegticketgarantiefonds heeft naar Deens voorbeeld een voorstel ontwikkeld waarbij reizigers een klein bedrag van bijvoorbeeld 0,25 euro betalen bovenop de ticketprijs ten gunste van het garantiefonds.

Nadere uitwerking

Uit dat fonds kunnen klanten bij een faillissement van een luchtvaartmaatschappij worden betaald en gerepatrieerd. De minister gaf tijdens het overleg aan dit in gezamenlijkheid verder te willen bekijken, aldus de ANVR. Haar voorkeur gaat uit naar een Europese aanpak, maar een specifiek Nederlandse oplossing hoeft dit niet in de weg te staan. Van Nieuwenhuizen heeft de partijen gevraagd om met een nadere uitwerking van het voorstel te komen.

Reacties