Nieuwe stap in steeds grimmiger wordende overname GrandVision

Een filiaal van GrandVision in Wormerveer.
Een filiaal van GrandVision in Wormerveer.
Foto: Google Street View

De maker van onder andere de Ray-Ban-zonnebrillen EssilorLuxottica heeft beslag laten leggen op gegevens van GrandVision, het moederbedrijf van de optiekketens Eye Wish en Pearle. Het eerste bedrijf wil het tweede overnemen en dat proces wordt steeds grimmiger.

Het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica wil weten welke maatregelen de Nederlandse keten tijdens de coronacrisis heeft genomen om de daling van de inkomsten te beperken, maar GrandVision vindt niet dat die informatie gedeeld hoeft te worden. Het bedrijf is nu nog eigendom van investeringsmaatschappij HAL. Het FD meldt vandaag dat deurwaarders zijn binnengevallen bij zowel GrandVison als bij grootaandeelhouder HAL, omdat EssilorLuxottica vreest dat zij bewijs vernietigen. Met de deal is zeven miljard euro gemoeid.

Inhaaleffect

Gisteren werd al bekend dat GrandVision in de eerste helft van dit jaar een omzetdaling van 29,1 procent voor de kiezen kreeg in vergelijking met vorig jaar. In het afgelopen kwartaal daalde de omzet met 48,5 procent tot 526 miljoen euro. De brillenreus moest in het afgelopen kwartaal de winkels sluiten in verband met de coronacrisis, maar in juni ging 90 procent van de filialen weer open. De brutowinst ging van 129 miljoen euro vorig jaar naar een verlies van 65 miljoen euro dit jaar. ABN Amro rekende echter op een verlies van 175 miljoen en in dat licht bezien viel de schade nog enigszins mee. GrandVision zag de verkopen in juni met 84 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar, waarmee er vooral in Europa sprake is van een sterk inhaaleffect.

Staatssteun

Volgens het register van het UWV ontvingen besloten vennootschappen van GrandVision flinke staatssteun uit de eerste tranche van de NOW-regeling: 1.428.120 euro voor de GrandVision Retail Holding, 659.922 euro voor GrandVision Supply Chain, 539.592 euro voor GrandVision IT Services en nog eens 69.708 euro voor de NV GrandVision. Al die bedrijven zijn gevestigd op Schiphol. De genoemde bedragen zijn voorschotten, die later nog wel verantwoord moeten worden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen