Vragen POV over ‘ondernemer pesten’ door de gemeente

Foto: Facebook / Ornina Restaurant

De POV is ontstemd over de gang van zaken rond de ingetrokken vergunning van het Zaandamse restaurant Ornina. Eigenaar Bassel Kurdi zegt dat dit is gebeurd na een aantal kleine overtredingen waarbij te goeder trouw handelde. De POV wil nu precies weten waarover het ging.

Fractievoorzitter Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid vindt dat het dagelijks bestuur met het intrekken van de vergunning in strijd handelt met het eigen beleid. Dat is er immers op gericht om conflicten zonder tussenkomst van een rechter op te lossen en om in onderling overleg tot oplossingen te komen. Kurdi zegt dat een gesprek met burgemeester Jan Hamming over zijn door de gedwongen sluiting benarde situatie niets opleverde en hij beschouwt het intrekken van zijn vergunning als ‘pesten’. Daar kan Van der Laan zich wel iets bij voorstellen: ‘Is de burgemeester het met ons eens dat de opstelling van de gemeente het beeld van ‘pesten’ van de ondernemer wel oproept?’ luidt één van zijn schriftelijke vragen aan het college.

Toermalijn

Zowel de eigenaar van Ornina als de eigenaar van het pand aan het Kuilpad hebben geprobeerd om de vergunning die de horecagelegenheid had uit te breiden zodat de zaak langere openingstijden aan zou kunnen houden. Vorige eigenaren hielden zonder problemen feesten en partijen tot in de kleine uurtjes, maar nadat Kurdi de zaak overnam was opeens alles anders en werd er streng op de sluitingstijd gehandhaafd. De POV wil nu weten hoe dat proces is verlopen en wat de gemeente heeft gedaan om tot een bevredigender eindresultaat te komen. Van der Laan ziet bovendien overeenkomsten met missers van de gemeente en de voor haar zeer pijnlijke uitkomst van de kwestie-Toermalijn in Wormerveer, en hij heeft zo zijn twijfels of de gemeente uit de evaluatie van die casus wel iets geleerd heeft.

Snel antwoord

Hij vraagt Hamming ook of die bereid is om opnieuw met de ondernemer om tafel te gaan in een poging om ‘de zeer zware sanctie’ die nu is opgelegd alsnog om te buigen. De POV wil er bovendien snel antwoord op, gezien de situatie van Kurdi die zegt met een ton schuld te zijn achtergebleven door de sluiting van zijn restaurant.

Reacties