Nepadvertenties voor Amsterdamse huurhuizen op populaire woningsite

Foto: Facebookpagina van de verhuurder met nepadvertenties.

Prachtig werk van RTL Z: de nieuwsorganisatie onthulde deze week dat de razend populaire Facebookpagina InAmsterdamtehuur – met bijna 75.000 volgers – niet beschikbaar zijnde woningen aanbood, terwijl er wel betaald moest worden om te reageren. De verdachte huurhuizen zijn inmiddels allemaal als bij toverslag uit het aanbod verdwenen.

Reageren op een woning op de website van de pagina kost 14,95 euro per keer. Maar de aangeboden woningen waren vaak niet eens te huur, stonden in een andere Amsterdamse buurt dan aangegeven of zelfs ergens anders in het land. De plaatjes en omschrijvingen werden gekopieerd van sites die huizen te koop aanbieden en vaak al maanden eerder verkocht waren, hoewel ze nog steeds vindbaar zijn op het internet.

InAmsterdamtehuur.nl kwam de afgelopen jaren al vaker negatief in de publiciteit. Onder meer zakensite 925 en Kassa stelden de nepadvertenties aan de kaak. Achter de website zat voorheen in ieder geval Jordin van Zwol, die onfrisse praktijken altijd stellig heeft ontkend. InAmsterdamtehuur.nl is een half jaar geleden verkocht aan het investeringsbedrijf Richy Group Limited uit Dubai en volgens het Handelsregister van de Kamer van Koophandel sinds 10 augustus niet meer actief.

In het persbericht over de verkoop schrijft Van Zwol dat zijn oude site ‘in één jaar tijd groeide tot het grootste en meest succesvolle online prikbord van Nederland’. Hij woont inmiddels ook in Dubai. Het bijschrift bij bovenstaande foto op zijn LinkedIn-account luidt ‘Entrepreneur Jordin van Zwol sells his company to the Richy Group in Dubai’.

Van Zwol zet zichzelf als een zakelijk talent dat samen met zakenpartner Ben Woldring aan de wieg stond van de bekende vergelijkingssite Bellen.com. Woldring zei tegen RTL Z Van Zwol wel te kennen, omdat hij jaren geleden in middelbare schooltijd een snuffelstage deed bij diens bedrijf. Maar daar bleef het bij. Woldring is er niet blij mee dat zijn naam in het persbericht over de verkoop opduikt – en dus ook op LinkedIn wordt gebruikt door Van Zwol.

Aangifte doen

De Autoriteit Consument en Markt raadt gedupeerden aan om een melding te maken bij de Fraudehelpdesk en aangifte te doen bij de politie. De Fraudehelpdesk liet RTL Z echter weten dat de ACM dan wel toezichthouder is, maar zelf geen bevoegdheden heeft om stappen te ondernemen tegen de site.

De Woonbond stelde tegenover Kassa: “Als er namens de verhuurder woonruimte wordt aangeboden, mag de rekening hiervoor nooit worden neergelegd bij de woningzoekende. Het gaat hier om onrechtmatige bemiddelingskosten, al doen ze hun best dat te verbloemen door te stellen dat ze geen huurmakelaar zijn. Aangezien ze door woningen aan te bieden optreden namens de verhuurder, mogen ze daar wettelijk geen kosten voor in rekening brengen bij de woningzoekende.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen